Імпорт м'яса в Україну в січні-травні досяг рекордних обсягів, заявив заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський на прес-конференції.
"Особливість 2012 року, зокрема, п'яти місяців, в тому, що дуже значно зріс імпорт м'яса. Основне збільшення відобразилося на свинині, за п'ять місяців Україна імпортувала 64 тис. тонн свинини, це рекорд за останні п'ять років", - зазначив він.
За даними УАК, у січні-травні імпорт свинини був в 3,3 рази більше за аналогічний показник минулого року, імпорт яловичини зріс на 50% до 2,1 тис. тонн, м'яса птахів - вдвічі до 42,5 тис. тонн, субпродуктів - на 10% до 13,1 тис. тонн, імпорт сала - на 50% до 11,8 тис. тонн.
За словами Ярославського, основна причина такого зростання імпорту - в різниці цін на імпортне м'ясо і м'ясо внутрішнього виробництва. На сьогодні свинина імпортується по 20-23 грн/кг, а ціна внутрішнього ринку коливається в межах 34-35 грн/кг (оптово-відпускна).
Водночас він підкреслив, що імпортується переважно низькосортна сировина, яка направляється на переробку і виробництво ковбасних виробів.
Ярославський додав, що зростання імпорту м'яса в найближчій перспективі може зупинити девальвація національної валюти, а в майбутньому - нарощування внутрішнього виробництва.
Нагадаємо, середній обсяг споживання м'яса одним українцем, за прогнозом Мінагрополітики, 2012 року збільшиться на 1,2 кг порівняно з 2011 роком і досягне 52,5 кг.