ГоловнаПолітика

ЄСПЛ призначив дату розгляду справи Тимошенко

Адвокати подали заяву до Євросуду майже рік тому.

ЄСПЛ призначив дату розгляду справи Тимошенко
Фото: www.segodnya.ua

Європейський суд з прав людини в п'ятницю, 22 червня, призначив розгляд справи екс-прем'єра України Юлії Тимошенко на 28 серпня цього року.

Відповідну інформацію опубліковано на сайті ЕСПЛ. Адвокат Тимошенко Сергій Власенко підтвердив дату засідання суду.

Він нагадав, що перше звернення Тимошенко в європейський суд відбулося 10 серпня 2011 року, і призначення слухань на серпень 2012 року - тобто менше, ніж через рік - для практики європейського суду досить оперативне рішення.

Нагадаємо, що ЄСПЛ надав пріоритет одному зверненню Тимошенко, "зважаючи на серйозність і чутливість висунутих звинувачень".

Власенко уточнив, що справу буде розглядати 5-я секція ЄСПЛ, а процедуру розгляду буде доведено до сторін перед засіданням.

Адвокат нагадав, що в заяві Тимошенко в європейський суд згадується порушення кількох базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, це стаття 3, яка говорить про тортури щодо неї. Також мова йде про статтю 5 - незаконний арешт. Стаття 6, яка забезпечує право всіх громадян на справедливий суд.

Власенко також зазначив, що в заяві згадується про порушення статті 18 Європейської конвенції, яка свідчить, що всі обмеження застосовуються тільки з тими цілями, з якими вони встановлені. "Тобто якщо це кримінальне переслідування, то воно має бути лише кримінальним і не мати ніякого іншого підґрунтя. Ми ж говоримо про те, що переслідування Юлії Тимошенко в Україні має виключно політичний характер. Тому ми вказуємо на порушення статті 18, яка для нас вкрай важлива", - підкреслив адвокат.

Нагадаємо, що раніше захист Тимошенко подав до Європейського суду з прав людини додаткові документи до її скарги від 2011 року, які стосуються порушення права на справедливий суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram