ГоловнаСвіт

Іспанія звернулася до ЄС по допомогу для банків

Погіршення економічної ситуації призвело до відновлення рецесії та зростання безробіття.

Іспанія звернулася до ЄС по допомогу для банків
Фото: trtrussian.com

Іспанія може звернутися до керівництва Євросоюзу по допомогу для банківського сектора країни вже цими вихідними. За даними інформагентства, міністри фінансів країн єврозони в суботу, 9 червня, проведуть телефонні переговори з цього приводу, і в другій половині дня Єврогрупа офіційно оголосить про результати обговорення.

Джерела зазначають, що жодних конкретних сум допомоги поки не називали. В агентстві Fitch Ratings, яке ввечері 7 червня знизило рейтинг Іспанії відразу на три щаблі - з "А" до "ВВВ" - прогнозують, що на рекапіталізацію банків країни може знадобитися від 60 до 100 мільярдів євро.

В іспанських ЗМІ також подають можливу оцінку подібних витрат із боку Міжнародного валютного фонду (МВФ), який 11 червня має опублікувати офіційний звіт про стан банківського сектора країни. Очікують, що в доповіді МВФ фігуруватиме цифра 40 мільярдів євро, а в разі реалізації малоймовірного "негативного" сценарію - близько 80 мільярдів.

У середині травня агентство Moody's знизило рейтинги 16 іспанських фінансових організацій, у тому числі двох найбільших - Santander і BBVA. Наприкінці того ж місяця на межі краху опинився один із провідних банків - Bankia. Погіршення економічної ситуації в Іспанії призвело також до відновлення рецесії і зростання безробіття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram