ГоловнаПолітика

Попова зобов'язали ознайомитися з Конституцією

Приводом до такого рішення стало порушення КМДА права громадян на мирні зібрання.

Попова зобов'язали ознайомитися з Конституцією
Фото: pravo.ru

Апеляційний суд змусив Київську міську раду протягом місяця привести у відповідність з Конституцією положення про проведення масових заходів.

Про це йдеться в окремій постанові від 16 травня 2012 року, повідомляє прес-служба Українського Гельсінського союзу.

Приводом до такого рішення стало порушення КМДА права громадян на мирні зібрання.

Так, 29 листопада 2011 року низка громадських організацій планували провести акції, зокрема в Маріїнському парку, на Банковій. Йшлося також про можливе пікетування Верховної Ради та Кабміну. Про це організатори повідомили до Київської міськради.

Київська міська рада зреагувала оперативно і за допомогою окружного адміністративного суду Києва заборонила проведення акцій.

Причому, аргументацією для заборони став Указ Президії ВР СРСР "Про порядок організації і проведення мирних зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій у СРСР".

Окружний суд мотивував заборону тим, що "порушуючи даний указ, про намір провести мирну демонстрацію відповідачі повідомили менш ніж за 10 днів".

"Висновок суду першої інстанції є помилковим і суперечить Конституції і законам". Адже Указ Президії ВР СРСР "суперечить Конституції, оскільки він встановлює характер на мирні зібрання, а ст. 39 Конституції - повідомний", - йдеться в постанові суду.

"Мирне зібрання згідно з Указом може бути заборонено виконавчим комітетом Ради народних депутатів, а за Конституцією - обмеження може бути встановлено тільки судом", - сказано в рішенні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram