ГоловнаПолітика

Спостерігачі забракували округи ЦВК

Територіальні громади розділили необґрунтовано.

Спостерігачі забракували округи ЦВК
Фото: http://obozrevatel.com

Спостерігачі засумнівалися в ефективності утворення 52 з 225 постійних виборчих округів Центральною виборчою комісією, проаналізувавши межі кожного з них.

Про це повідомили в Громадянській мережі ОПОРА.

На думку експертів, частину округів сформовано з необґрунтованим поділом територіальних громад між різними адміністративними одиницями (27 округів, 12% випадків).

"Раніше місто або район повністю входили до складу округу, а тепер місто поділено між кількома, до округу зараховано жителів ближніх сіл і селищ. Така конфігурація є нетрадиційною для низки громад і свідомо розбиває електоральні групи за ознакою місця проживання", - зазначають у ГМ ОПОРА.

Інша категорія - утворення анклавів, територій, що належать до одного округу, але оточених громадами, які входять до складу іншого. Такі ситуації простежуються в семи новостворених округах (3,1% загальної кількості). У підсумку транспортування виборчої документації та інша логістика пролягатиме через територію іншого округу.

Крім того, 18 округів (вісім утворено невдало з географічного погляду) за рахунок переформатування втратили компактність, а їх територія розширилася до незручних для організації виборів масштабів. Наприклад, виборчий округ №60 із центром у місті Волноваха тепер об'єднує п'ять сільських районів, а його загальна територія становить 6251 км.

Також спостерігачі зазначають, що нові кордони деяких округів позитивно чи негативно впливатимуть на кампанії кандидатів, які вже проводять агітаційну діяльність. Так, 19 виборчих округів або 8,4% їх загальної кількості утворено в конфігурації, яка допомагатиме або заважатиме оптимальним результатами кампанії кандидатів.

Нагадаємо, в суботу, 20 квітня, Центральна виборча комісія створила 225 одномандатних виборчих округів на постійній основі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram