ГоловнаСуспільствоЖиття

Столичних листонош навчать боротися з собаками

Кінологи радять не боятися

Столичних листонош навчать боротися з собаками
Фото: Макс Левин

КП "Центр ідентифікації тварин" проводить навчальні заходи для працівників "Укрпошти". Зокрема, досвідчені кінологи навчали столичних листонош, як уникати нападів собак.

"Метою таких заходів є запобігання нещасних випадків на виробництві "Укрпошти" через укуси собак. Навчання планується провести на всіх виробничих підрозділах: Лівобережному, Південному і Північному поштамтах", - зазначив директор КП "Центр ідентифікації тварин" Олег Качкан.

Перший етап навчань стартував 28 лютого в київському Будинку зв'язку, а другий 14 березня. Керівники відділень поштового зв'язку та листоноші спостерігали за практичними рекомендаціями кінолога Ольги Чарковської щодо поводження з домашніми або бездомними собаками, повідомляє "Хрещатик".

За словами інструктора-кінолога, основне правило, якого слід дотримуватися кожному під час контакту з собакою, - не боятися. Зберігаючи спокій, людина має більше шансів адекватно оцінити ситуацію і прийняти виважені, логічні рішення, уникнувши таким чином небажаних наслідків.

"Людина повинна чітко розуміти, як діяти під час проявів агресії з боку тварин, - зазначила Ольга Чарковська. - Перш за все, слід побороти у собі паніку". Інструктор застерегла: не можна ні в якому разі повертатися до тварини спиною, бігти чи розмахувати руками. Такі дії провокують у тварин природний інстинкт мисливця. Якщо вже сталося так, що пес на вас накинувся, необхідно виставити перед собою будь-який предмет, який є в руках. Це може бути сумка, шапка, парасоля. Під час нападу собаки слід захищати вразливі частини тіла: обличчя, горло і шию, статеві органи, зап'ястя, внутрішні сторони ліктьових і колінних суглобів. Адже в цих місцях є важливі судини, пошкодження яких може призвести до смерті.

Якщо все ж сталося так, що вас вкусила собака, місце укусу варто ретельно промити господарським або антибактеріальним милом, обробити розчином перекису водню, після чого накласти на рану стерильну пов'язку з антисептиком і якомога швидше звернутися за допомогою до травмпункту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram