ГоловнаПолітика

Комісія Ради ініціює скасування порядку 400 землевідведень часів Черновецького в Києві

Голова ТСК повідомив, що збитки, заподіяні Київрадою, обчислюються мільярдами гривень.

Комісія Ради ініціює скасування порядку 400 землевідведень часів Черновецького в Києві
Фото: Дмитрий Алексеенко

Попередній звіт парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) про порушення Київської міськради у сфері земельних відносин 2007-2010 років і постанову про перевірку законності близько 400 землевідведень можуть включити до порядку денного засідання Верховної Ради 6 листопада.

Про це повідомив голова ВСК, народний депутат Кирило Куликов (фракція "НУ-НС") у Києві в середу.

"Думаю, 6 листопада попередній звіт ТСК буде заслухано у Верховній Раді (діючого скликання)", - сказав він. Куликов також додав, що за підсумками чотирьох місяців роботи з шести ТСК виявила порушення і одностайно підтриманим проектом постанови ініціює скасування порядку 400 землевідведень, наданих Київрадою в 2007-2010 роках, з яких 55 - у буферній зоні національного заповідника "Софії Київської". "Далі, якщо комісія продовжить роботу, на що я сподіваюся, ми будемо розглядати Лавру", - сказав голова ТСК.

За його словами, Київрада під час ухвалення рішень не враховувала повною мірою висновків комісії Головного управління охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації, яка дозволяла проведення на території заповідних та охоронюваних зон столиці, зокрема, архітектурних або дослідних робіт, не пов'язаних із будівництвом. "Київрада робить так: схвалює перше речення "комісія культурної спадщини не заперечує", а все, що прописано нижче, - просто не розглядає. Таким чином, відразу відбувається виділення земельної ділянки і на ній починається будівництво", - пояснив Куликов.

У попередньому звіті ТСК також вказує на порушення при розрахунку орендної вартості земель у буферній зоні національного заповідника "Софія Київська", при якій не враховували цільове призначення і статус цих особливо цінних земель нацзаповідника.

За оцінкою голови ТСК, збитки внаслідок порушень законодавства та протиправних рішень Київради у сфері земельних відносин у 2007-2010 роках обчислюються мільярдами гривень. "Це декілька бюджетів міста Києва", - зазначив Куликов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram