ГоловнаЕкономікаБізнес

Профільні асоціації разом з ЄБА закликали депутатів змінити законодавство для розвитку "зеленої" енергетики

Вони звернулися з листом до Парубія.

Профільні асоціації разом з ЄБА закликали депутатів змінити законодавство для розвитку "зеленої" енергетики
Максим Сысоев, сопредседатель Комитета ЕБА по топливу и энергетике

Профільні асоціації разом з Держенергоефективності, ЄБА та Офісом Національної інвестиційної ради закликали депутатів прийняти законопроект 8449-д, який дозволить продовжити стабільний розвиток ринку «зеленої» енергетики.

"Чи дадуть парламентарії «зелене світло» українській альтернативній енергетиці, дізнаємося вже цього четверга. Саме цього дня заплановано винести на голосування в першому читанні законопроект № 8449-д про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", - розповів голова Української асоціації відновлюваної енергетики, керівник сектору енергетики BRDO Олексій Оржель 17 грудня на прес-конференції в прес-центрі УНІАН.

«Проект закону № 8449-д - це той законопроект, який став допрацьованим компромісним текстом із семи запропонованих законопроектів, затвердження якого всі очікують протягом понад півроку», - зазначає Олексій Оржель, «тому сподіваємося, що саме цього четверга його доля вирішиться вже в першому читанні. І ми зібралися тут, щоб підкреслити важливість його ухвалення».

Так, про необхідність якнайшвидших змін у законодавстві розповів голова Держенергоефективності України Сергій Савчук.

«Ми представляємо комплексний і доопрацьований законопроект, який зробить енергетику більш стійкою і дешевою. І якщо цей закон буде прийнято вже цього четверга, то це дасть можливість Україні заробити на аукціонах уже в першому кварталі наступного року. Так, у 2019 році вже будуть проводитися тестові демонстраційні аукціони для налагодження моделі роботи, а з 2020 року всі аукціони будуть проводитися на Prozorro», - зазначив голова Держенергоефективності.

Також він підкреслив, що важливим є питання збереження інвестиційного потенціалу країни, адже інвестори не затримаються на непрогнозованих ринках. За словами Савчука, якщо закон не проголосують, великі фінансові установи не відкриють можливості кредитування будівництва об'єктів «зеленої» енергетики.

«Ми сподіваємося, що цей законопроект проголосують, і ми зібралися, щоб публічно попросити всі фракції проголосувати за цей надзвичайно важливий для галузі законопроект», - підкреслив Сергій Савчук.

Максим Сисоєв, співголова Комітету ЄБА з палива та енергетики, доповнив, що затримки з ухваленням закону передусім породжують невизначеність для інвесторів.

«Ми згодні з тим, що дуже обережно треба вводити аукціони. Тому ми ретельно підходили до цих питань і зосередилися на лояльності системи до всіх учасників ринку. Наприклад, у ній враховано досвід упровадження аукціонів у європейських країнах, зокрема у Франції. Зараз невизначеність триває понад півроку, що створює проблеми для інвесторів. Через цю законодавчу невизначеність інвестори йдуть в інші країни», - підсумував Максим Сисоєв.

ЄБА звертається до парламенту з приводу якнайшвидшого ухвалення законопроекту 8449-д. Представники Асоціації зазначили, що готові брати участь у його подальшому доопрацюванні після прийняття в першому читанні.

"Для нас сьогодні головне - зберегти інвестиційний клімат, зберегти той розвиток відновлюваних джерел енергії, якого за останні 2 роки набрала Україна... Всіх турбує законодавство. Підхід у цьому законопроекті врахував багато ризиків для того, щоб ринок запрацював і клімат був інвестиційно-привабливим. Коли сьогодні йде гальмування прийняття закону в першому читанні, це дуже бентежить, і я хотів би попросити всі партії, депутатів, які можуть підтримати законопроект, щоб вони підтримали. Вітроенергетична асоціація сьогодні повністю підтримує перехід на нову систему підтримки відновлюваних джерел енергії", - зазначив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Завершуючи прес-конференцію, Олексій Оржель сказав: «Перший крок до змін - це ухвалення цього закону. Запропонована дата введення аукціонів - необхідний компромісний крок, оскільки ми запізнилися в частині необхідних змін, адже ці зміни мали відбутися раніше. Однак Україна повинна залишатися країною з прогнозованим законодавством і правилами. Я ще раз закликаю народних депутатів підтримати цей законопроект».

За результатами прес-конференції було підписано лист-звернення до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням підтримати законопроект №8449-д цього четверга в першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram