ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк ввів в обіг оновлену 20-гривневу банкноту

Обмінювати банкноти старого зразка на нові не потрібно.

Нацбанк ввів в обіг оновлену 20-гривневу банкноту
Фото: Facebook/Національний банк України

Національний банк ввів в обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном і удосконаленою системою захисту.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

"Починаючи із сьогоднішнього дня, 20-гривнева банкнота нового зразка є законним платіжним засобом і обов'язкова до приймання за номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що нові 20 гривень будуть в обігу одночасно з банкнотами зразка 2003 року. Обмінювати банкноти старого зразка на нові не потрібно.

"Українці зможуть розраховуватися одночасно банкнотами зразка 2003 і 2018 років необмежений період часу. Новими банкнотами Нацбанк буде заміщати зношені та пошкоджені банкноти зразка 2003 року", - зазначив директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

За його словами, перша партія оновлених банкнот - понад 5 млн штук - уже розподілена між підрозділами Нацбанку в регіонах.

Усього цього року буде надруковано близько 60 млн банкнот номіналом 20 гривень.

Станом на 1 вересня 2018 у готівковому обігу України було близько 125 млн банкнот номіналом 20 гривень на суму майже 2,5 млрд гривень (близько 4,4% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу).

Нагадаємо, у зв'язку з фізичним зносом НБУ щорічно змушений вилучати близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів - від 1 до 20 гривень. Наприклад, 2017 року Нацбанк вилучив з обігу 749 млн банкнот на суму 48 млрд гривень, в тому числі 72 млн штук банкнот номіналом 20 гривень. Це майже 10% від загальної кількості вилучених з обігу зношених і значно зношених банкнот.

Найдрібніші банкноти у зв'язку із сильним зносом зараз міняють на монети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram