ГоловнаЕкономікаБізнес

Бізнесу необхідно дозволити відкривати рахунки за кордоном, - експерт РПР

Фахівець вважає валютну лібералізацію безпрецедентним кроком.

Бізнесу необхідно дозволити відкривати рахунки за кордоном, - експерт РПР
Роман Сульжик
Фото: Макс Левин

Уперше за 25 років Україна робить реальні кроки до валютної лібералізації, і це безпрецедентно. Таку думку висловив Роман Сульжик, експерт групи "Реформа фінансового сектору" Реанімаційного пакету реформ на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна, присвяченому темі валютного регулювання в Україні.

"Я хоча часто сперечаюся з Нацбанком, критикую, але ми повинні розуміти: те, що для нашої країни зробило це правління НБУ, - це безпрецедентно. Але варто підняти планку вище. Тому що зараз є, мабуть, єдина в найближчі п'ять років можливість відкрити Україну та поліпшити не тільки рух капіталу в країні, а й умови ведення бізнесу. Адже саме умови ведення малого і середнього бізнесу є домінантною проблемою в нас", - вважає Сульжик.

За словами експерта, необхідно ліквідувати протекціонізм з боку регулятора, який існує в країні зараз.

"Наприклад, неможливість бізнесу відкривати рахунки в Європі чи світі, це був би досить великий крок вперед. У Німеччині, в Польщі бізнес може мати рахунки в інших країнах. Чому український бізнес без дозволу Нацбанку не може відкрити рахунок у тому ж таки європейському банку? Це був би великий крок з погляду інтеграції нас у Європу", - сказав Сульжик.

Заступник голови НБУ Олег Чурій, зі свого боку, сказав, що законопроект №8152, проголосований парламентом у першому читанні 17 травня, зможе лібералізувати це питання.

"Сама філософія цього закону полягає в тому, що те, що прямо не заборонено, воно дозволено. Раніше Нацбанк вже прибрав вимогу, чинну понад 25 років, про відкриття рахунків за кордоном для фізичних осіб - ліцензії НБУ для цього більше не потрібно, ми знайшли можливість так трактувати законодавство. Але щодо юридичних осіб закон прямо говорить, що без ліцензії НБУ це неможливо. З прийняттям нового закону ці речі будуть повністю лібералізовані", - підсумував Чурій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram