ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін закликав Раду не скасовувати поправку про "човників"

Комітет Южаніної вже підтримав скасування 24-годинної норми.

Мінфін закликав Раду не скасовувати поправку про "човників"
Фото: LB.ua

Комітет з питань податкової та митної політики 17 травня підтримав законопроект №7484 про скасування поправки в Податковий кодекс, що ускладнює роботу "човників" на кордоні. Міністерство фінансів у зв'язку із цим виступило із заявою, в якій закликає депутатів утриматися від голосування за законопроект.

Норма про "24 години", яку Раді пропонують скасувати, стосується безмитного ввезення товарів.

За правилами, що набувають чинності з 1 січня 2018 року, громадяни, які перетинають кордон в автомобільних пунктах пропуску, мають право ввозити в Україну товари без сплати ПДВ вартістю до 500 євро. Але якщо громадянина не було в Україні менш ніж 24 години або він перетинає кордон частіше, ніж раз на три доби, то вартість товарів, які можна ввезти без сплати ПДВ, знижується до 50 євро.

Міністерство фінансів наголошує, що цю антикорупційну норму слід зберегти.

"Повноцінна імплементація норми "24 години" істотно ускладнила "законні" схеми ввезення в Україну товарів без сплати податків. Якщо раніше люди, які були задіяні в схемах безмитного ввезення товарів, могли відразу після виїзду з України повертатися назад із товаром і не платити податки, то зараз для того, щоб отримати право на пільги, такі люди повинні перебувати за межами України не менш ніж 24 години. Це значно здорожує застосування схем. Результатом цих нововведень, який уже реально відчули мандрівні громадяни, стало суттєве скорочення черг на кордоні. Це також сприяє і створенню рівних умов для ведення бізнесу в нашій країні", - відзначає Мінфін.

Нагадаємо, що введення цієї норми на початку 2018 року призвела до масових протестів жителів прикордонних регіонів, які заробляють човниковими перевезеннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram