ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ: найближчий час буде вирішальним для продовження співпраці з МВФ

Регулятор не виключив підвищення облікової ставки в майбутньому.

НБУ: найближчий час буде вирішальним для продовження співпраці з МВФ
Фото: пресс-служба президента

Національний банк України вважає необхідними продовження реформ у рамках програми кредитування Міжнародного валютного фонду, оскільки доступ до глобальних ринків капіталу, де Україна розраховує залучити додаткове фінансування шляхом розміщення єврооблігацій, останнім часом ускладнився.

Про це йдеться в повідомленні НБУ за підсумками засідання правління, присвяченому питанням монетарної політики.

На ньому було прийнято рішення зберегти облікову ставку незмінною на рівні 17% річних.

У НБУ вважають, що монетарні умови зараз доволі жорсткі, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі і до 8,9% на кінець року.

"Разом з тим, такий прогноз буде залишатися актуальним лише за умови реалізації його ключового припущення - подальшого просування в здійсненні структурних реформ, зокрема в рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду", - заявили в НБУ.

Регулятор вважає ці реформи критичними як для збереження макрофінансової стабільності, так і для забезпечення довгострокового економічного зростання в Україні.

"Найближчий час буде вирішальним для прийняття рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України. Необхідність такої співпраці останнім часом тільки посилилася через ускладнення доступу країн, що розвиваються, до глобального ринку капіталу. Вартість боргових залучень таких країн зростає на тлі подорожчання долара США, посилення геополітичної напруженості і ризиків розгортання торгових воєн", - ідеться в повідомленні.

У НБУ вважають, що в разі посилення ризиків для зниження інфляції і макрофінансової стабільності, в тому числі через відсутність прогресу в проведенні структурних реформ і доступу до відповідного офіційного фінансування, регулятор може підвищити облікову ставку до рівня, необхідного для повернення інфляції до встановлених середньострокових цілей.

Нагадаємо, однією з ключових вимог МВФ є створення Антикорупційного суду, але Верховна Рада досі не прийняла необхідний закон. Один із постійних спікерів президентської партії "БПП Солідарність" заявив, що МВФ використовує цей закон як привід, щоб припинити кредитування України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram