ГоловнаЕкономікаДержава

Паращій спрогнозував незалежність нового складу НКРЕКП

За словами експерта, вкрай важливо завершити процес відбору нових членів комісії.

Паращій спрогнозував незалежність нового складу НКРЕКП
Александр Паращий
Фото: Макс Требухов

Робота номінаційної комісії з відбору нових членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), була прозорою та відкритою, тому склад регулятора буде справді незалежним, заявив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Сам процес, я вважаю, це реально великий крок у бік прозорості. Ми бачили, що процес був публічним, що члени номінаційної комісії дійсно мають репутацію, до них у ринку є довіра як до організації. Є питання щодо окремих людей, але в принципі це дійсно професіонали, які здатні, перше, скласти критерії відбору, і друге, відібрати. Тому, так, я думаю, що новий склад НКРЕКП дійсно буде незалежним. І, можливо, буде працювати більш ефективно та ухвалювати більш обґрунтовані рішення", - наводить слова експерта УНІАН.

За словами Паращія, вкрай важливо зараз завершити процес відбору, щоб новий склад комісії зміг продовжити роботу з імплементації реформ в енергосекторі.

"Ті реформи, які були проголосовані ще рік тому, треба терміново всі імплементувати, тому що фактично до запуску нової моделі енергоринку залишився тільки рік. І зволікання зараз, звичайно, дуже небажане. Я дуже сподіваюся, що їх компетенції, тих п'яти достойних людей, які будуть відібрані президентом, вистачить для того, щоб дуже швидко і дуже ефективно зробити все, щоб ті недоліки, які з'явилися зокрема за останні півроку, поки регулятор взагалі не працював або працював у такому напівмертвому режимі, щоб це все наздогнати і перегнати. Тому що часу дуже мало", - сказав він.

Як зазначив Паращій, першочерговими завданнями для нового складу НКРЕКП є підготовка реформи оптового ринку електроенергії, запуск об'єктів зеленої енергетики, які постійно потребують одержання ліцензій, а також питання RAB-регулювання обленерго.

Нагадаємо, номінаційна комісія з відбору нових членів НКРЕКП на засіданні 14 травня затвердила перелік з 10 кандидатів для передання президенту України на розгляд. До переліку переможців конкурсу увійшли: Олександр Формагей, Олена Антонова, Дмитро Коваленко, Оксана Кривенко, Андрій Борисенко, Олексій Магда, Валерій Цаплін, Руслан Кайдаш, Євген Маглеванний, Дмитро Олефір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram