ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄС готує для України нову програму допомоги "Реформи заради інвестицій"

У цьому році для України може бути зарезервовано 1,6 млрд гривень.

ЄС готує для України нову програму допомоги "Реформи заради інвестицій"
Йоханнес Хан
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз готує для України нову програму допомоги для залучення інвестицій - контракт "Реформи заради інвестицій".

Про це йдеться в статті єврокомісара з питань європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнеса Гана, розміщеної в інтернет-виданні "Європейська правда".

За словами Гана, в рамках нового зовнішнього інвестиційного плану ЄС цього року для України можуть зарезервувати 1,6 млрд гривень (близько 50 млн євро), в тому числі для компенсації кредитування банківськими установами і для інвестування в реальний сектор економіки.

Ця частина фінансування ЄС буде надаватися у вигляді гранту, але для його отримання потрібно зробити певні кроки, щоб забезпечити довіру інвесторів.

"У масштабах України ця сума не здається надто великою. Однак за умови розумного використання це дозволить залучити до 16 млрд гривень (500 млн євро) приватних інвестицій", - заявив Ган.

Перші 50 млн євро на цей рік виділять, лише якщо до літніх парламентських канікул Україна зробить ось які кроки: незалежне регулювання в енергетиці і повноцінна робота членів Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердження бізнес-омбудсмена і скасування електронного декларування для антикорупційних активістів.

Нагадаємо, 18 квітня Україна і ЄС підписали договір про €50 млн для Фонду енергоефективності.

У березні Єврокомісія запропонувала Раді ЄС схвалити надання Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram