ГоловнаЕкономікаДержава

Стокгольмський суд не задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд тарифу на транзит

НАК має намір запропонувати "Газпрому" розпочати процес перегляду контракту.

Стокгольмський суд не задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд тарифу на транзит
Фото: EPA/UPG

Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" про перегляд тарифу на транзит у контракті з ПАТ "Газпром", передає Інтерфакс-Україна.

"Трибунал не підтримав вимогу Нафтогазу про перегляд тарифу на транзит, оскільки заявка на перегляд, подана Нафтогазом у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам. Суд також не задовольнив вимогу Нафтогазу переглянути транзитний контракт відповідно до європейського та українського енергетичного і конкурентного законодавства, зазначивши, що впровадження регуляторної реформи на території України є справою української влади і не входить у компетенцію трибуналу в цій справі", - наголошено в прес-реліз компанії.

За словами голови НАК Андрія Коболєва, компанія має намір запропонувати "Газпрому" розпочати процес перегляду контракту.

"Тепер треба подивитися транзитний контракт з урахуванням арбітражного рішення і вимог європейського і українського законодавства. Нафтогаз має намір найближчим часом запропонувати Газпрому почати переговори з цього питання. Нафтогаз очікує, що після арбітражного рішення реформа ринку газу в Україні прискориться", - сказав він.

Як повідомляли, Стокгольмський арбітраж зобов'язав ПАТ "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту. Тож за результатами двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" повинен доплатити НАК $2,56 млрд.

"Нафтогаз" в арбітражі хотів витребувати в "Газпрому" близько $16 млрд, перегляду тарифів, розблокування віртуального реверсу і можливості оформлювати транзитний контракт на іншого оператора.

Згідно з контрактом "Нафтогазу України" і "Газпрому" від 2009 року, ставка тарифу на транспортування газу територією України є мінливою і визначається за формулою, залежною від вартості паливної складової та інфляції в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram