ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна за 10 днів вибрала річну квоту на постачання меду і соків у ЄС

Експорт з вичерпанням квоти не зупиняється, а триває на загальних підставах.

Україна за 10 днів вибрала річну квоту на постачання меду і соків у ЄС
Фото: http://fudz.ru

Українські експортери за 10 днів повністю використали річну квоту на постачання меду і соків у Європейський Союз, повідомив у фейсбуці перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк.

"На календарі - 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду в ЄС вже вичерпано, навіть з урахуванням того, що торік її обсяг було збільшено... Також за першу декаду року повністю використана квота на експорт виноградного і яблучного соку (14000 тонн) і істотний відсоток використання (до 25%) у категоріях продукції птахівництва", - написав він.

Мартинюк пояснив, що експорт з вичерпанням квоти не зупиняється, просто триває на загальних підставах.

Він додав, що в Україні налічують близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють у середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником у Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується - переважно в ЄС. Потенціал виробництва, зважаючи на посіви медотворчих рослин - до 140 тис. т меду на рік, удвічі більший від поточних обсягів.

Мартинюк підкреслив, що в Україні не діють жодні обов'язкові вимоги до якості меду, а чинний держстандарт є добровільним. У той самий час у рамках Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110/ЄС до кінця 2019 року.

Нагадаємо, що влітку 2017 року Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії про збільшення тарифних квот на мед, кукурудзу, ячмінь, овес, крупи і оброблене зерно, виноградний сік з України. Квоти на безмитне постачання української кукурудзи збільшено з 400 тис. т до 1050 тис. т, ячменю - з 250 тис. т до 600 тис. т, вівса - з 4 тис. т до 8 тис. т, меду - з 5 тис. т до 8 тис. т. Квоти на постачання круп і обробленого зерна збільшено на 7,8 тис. т, на виноградний сік - на 500 тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram