ГоловнаЕкономікаБізнес

Блокада Донбасу відповідає інтересам РФ, - радник Міненерго

"Економічно у виграші виявилися вуглевидобувні компанії. На жаль, не українські".

Блокада Донбасу відповідає інтересам РФ, - радник Міненерго
Сергей Чех
Фото: Макс Левин

Купуючи вугілля за кордоном через блокаду тимчасово окупованих територій, Україна створює додатковий попит на світовому ринку, дозволяючи тим самим заробити іншим країнам, зокрема Росії.

Про це журналістам заявив радник Міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, повідомляє "Деловая столица".

"Якщо ми купуємо південноафриканське вугілля, якщо ми купуємо американське вугілля, значить ми даємо іншим видобувним країнам, Росії, В'єтнаму, легше продавати, ми створюємо попит і своїм попитом сприяємо підвищенню цін. З погляду вугільної промисловості, якщо ми вийшли на світовий ринок, то росіянам від цього точно не гірше, ніж було", - заявив Чех.

За словами експерта, енергетики України знизили рівень залежності від поставок донецького вугілля за рахунок диверсифікації джерел і маршрутів постачання антрацитів, але платять водночас ціну на вугілля, яка наближається до ціни природного газу в еквіваленті його енергетичної цінності.

"Економічно у виграші виявилися вуглевидобувні компанії. На жаль, не українські", - зазначив радник міністра.

Дефіцит вугілля на українських теплоелектростанціях виник у зв'язку з початком товарної блокади окупованих районів сходу України ветеранами АТО з добровольчих підрозділів, які вимагають звільнення заручників. Блокаду поширили і на постачання антрациту з територій, які контролюють бойовики.

Як раніше писали ЗМІ, після блокади Росія наростила експорт антрациту на світових ринках. За даними консалтингової компанії IHS, експорт антрациту в світі в січні-червні 2017 р. склав 10,6 млн т (+9% до аналогічного періоду попереднього року), зокрема постачання з Росії зросли на 29% (або +1,8 млн т), до 8,2 млн т. і склали понад 75% всього світового експорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram