ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін зажадав від НКРЕКП не підвищувати тарифи на електрику

Уряд виступив проти модернізації мереж за рахунок населення.

Кабмін зажадав від НКРЕКП не підвищувати тарифи на електрику
Фото: elektroas.ru

Кабінет Міністрів заявив, що плани Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з введення стимулюючого тарифоутворення, так званого RAB-регулювання (Regulatory Asset Base), для дистрибуції електроенергії і передачі магістральними мережами не повинні вплинути на тарифи для населення.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Кабміну.

Уряд підтримує необхідність енергомодернізації обласних енергопостачальних компаній (обленерго) і залучення інвестицій у розвиток електричних мереж, однак вважає, що це нововведення не повинно впроваджуватися за рахунок українців у вигляді збільшених тарифів на електроенергію.

На думку Кабміну, нормативну базу щодо стимулюючого тарифоутворення, яка була напрацьована НКРЕКП, потрібно ретельно вивчити і за необхідності доопрацювати. Також Кабмін наполягає на обговоренні нормативної бази з приводу RAB-регулювання з урядом і громадськістю.

Нагадаємо, НКРЕКП завершила формування цієї нормативної бази 28 липня.

Regulatory Asset Base (метод прибутковості інвестованого капіталу) - це метод тарифного регулювання, що передбачає формування тарифів на основі довгострокового регулювання. Новизна методу полягає в тому, що він встановлює можливість для компанії отримання прибутку, адекватної інвестованому в компанію капіталу.

НКРЕКП припускає: якщо за рік усі енергопостачальні компанії перейдуть на RAB-регулювання, ціна електроенергії збільшиться приблизно на 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram