ГоловнаЕкономікаДержава

Уряд має переглянути роль "Нафтогазу" на енергоринку, - Роман Ніцович

Сьогодні держкомпанія контролює 73% ринку газу.

Уряд має переглянути роль "Нафтогазу" на енергоринку, - Роман Ніцович
Роман Ницович
Фото: Макс Требухов

Реформа газового ринку ставить перед урядом України питання про нову роль "Нафтогазу", вважає Роман Ніцович, керівник програм DiXi Group. Про це він сказав під час сьомого Національного експертного форуму, організованого Інститутом Горшеніна.

"Сьогодні ресурсами газу володіє "Нафтогаз України", він домінує на ринку імпорту та на ринку видобутку газу. Чи може бути конкурентним ринок, де 73% контролює один суб'єкт? Напевно, ні. Тому наступним етапом після відкриття роздрібного ринку газу буде обмеження домінуючого положення "Нафтогазу", - сказав Ніцович.

Український уряд має задуматися про роль "Нафтогазу" після реформування ринку. Чи буде він нести якісь соціальні функції, або буде заробляти гроші в бюджет. Роман Ніцович також додав, що наглядова рада "Нафтогазу" сьогодні складається всього з чотирьох осіб замість семи. А незабаром наглядову раду можуть покинути ще двоє людей.

У 2015 році уряд України розпочав реформу корпоративного управління в "Нафтогазі" згідно з принципами Організації економічної співпраці та розвитку. Одне з ключових завдань реформи "Нафтогазу" - захистити компанію від політичного впливу.

Наглядовій раді "Нафтогазу" обіцяли широкі повноваження і відповідальність з контролю над діяльністю правління компанії. Зокрема, наглядова рада буде створювати комітети з аудиту, етики та комітет із призначень і винагород. Також наглядова рада буде займатися питаннями комплаенса, ризик-менеджменту і запобігання корупції.

Зараз наглядову раду "Нафтогазу" очолює Пол Ворвік.

Як відомо, в Меморандумі з Міжнародним валютним фондом, який було оприлюднено Міністерством фінансів, ідеться про взяті Україною зобов'язання скоригувати соціальні норми в непікові місяці та використовувати тариф на розподіл газу й опалення на основі потужності. Крім того, про розмежування плати за газ як товар і плати за сервіс його доставки йдеться в вимогах "третього енергопакета" для країн, що увійшли до Енергетичної Співдружності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram