ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ скасував низку адмінобмежень на валютному ринку

Постанова набирає чинності 31 травня.

НБУ скасував низку адмінобмежень на валютному ринку
Фото: flickr/НБУ

Національний банк України прийняв рішення про скасування низки адміністративних обмежень на валютному ринку.

Рішення національного регулятора закріплено постановою правління №44 від 30 травня, який набирає чинності 31 травня, інформує прес-служба НБУ.

Згідно з повідомленням, Національний банк вирішив скасувати заборону на купівлю іноземної валюти за наявності у клієнта власних коштів на рахунках в сумі, що перевищує 100 тис. доларів в еквіваленті. Раніше, за умови перевищення зазначеної суми, клієнт повинен був виконувати зобов'язання за рахунок власної інвалюти.

Також вирішено зняти обмеження для громадян на переказ коштів за межі України для неторгових операцій (набуває чинності з 12 червня). Раніше вони були обмежені сумою не більш як 150 тис. гривень/місяць.

"По-третє, банкам буде дозволено здійснювати операції з обміну іноземної валюти без обмежень щодо групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів як на міжбанківському, так і на міжнародному валютному ринку. Досі операції з обміну здійснювалися виключно в межах однієї групи Класифікатора, за винятком операцій, які здійснюються: на міжбанківському та міжнародних валютних ринках для виконання зобов'язань з імпортних договорів, а також на міжнародних валютних ринках з купівлі іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора за іноземну валюту інших груп", - йдеться в повідомленні регулятора.

На думку НБУ, зняття зазначених обмежень дозволить банкам і їх клієнтам гнучко управляти власною ліквідністю і позитивно вплине на регулювання валютної позиції банків.

Раніше в травні Нацбанк анонсував пом'якшення низки валютних обмежень. Повідомлялося, що іноземним інвесторам нададуть можливість повертати вкладені в Україну кошти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram