ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" не хоче віддавати кредит Промінвестбанку, який потрапив під санкції

УЗ просить Кабмін, НБУ і РНБО роз'яснити процедуру погашення її боргу.

"Укрзалізниця" не хоче віддавати кредит Промінвестбанку, який потрапив під санкції
Фото: rbc.ua

"Укрзалізниця" просить Кабінет Міністрів, Національний банк і РНБО роз'яснити, чи підпадає під дію рішення РНБО проведення операцій із погашення кредитів, отриманих у Промінвестбанку, який потрапив під санкції. 

Про це йдеться на сайті УЗ.

"Укрзалізниця" не має чіткої гарантії, що кошти, спрямовані на погашення кредитів у Промінвестбанку, який підпадає під санкції, не приведуть до фінансування тероризму та виведення капіталу до країни-агресора", - ідеться в повідомленні.

За словами директора з економіки та фінансів УЗ Андрія Рязанцева, кредити в Промінвестбанку були отримані в 2011-2012 роках, коли президентом був Віктор Янукович.

"Крім того, власником Промінвестбанку є один із найбільших російських державних банків - Зовнішекономбанк. Головою наглядової ради цієї організації є прем'єр-міністр РФ. З 2011-го по 2017 рік цю посаду по черзі займали Володимир Путін і Дмитро Медведєв", - відзначають в УЗ.

"У результаті нападу на територію суверенної України і втрати контролю над її частиною, "Укрзалізниця" зазнала значних збитків і втрати майна, яке за нинішньою індексованою вартістю могло б коштувати близько 100 млрд гривень. З огляду на те, що між залізницями було активне перехресне фінансування, немає чіткого розуміння, чи не були вони використані для залізниці на окупованій зараз російським агресором території Донбасу і Криму", - зазначив Рязанцев.

Нагадаємо, 16 березня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про введення санкцій щодо 1700 компаній і фізосіб, у тому числі проти п'яти банків із російським державним капіталом.

Санкції (запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов'язаних з банком осіб) введені на рік проти Ощадбанку, VS Банку, Промінвестбанку, ВТБ Банку і БМ Банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram