ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ виписав Україні рецепт, як наздогнати Європу за рівнем життя

Викорінення корупції дозволить ВВП швидко вирости.

МВФ виписав Україні рецепт, як наздогнати Європу за рівнем життя
Фото: EPA/UPG

Зниження рівня корупції в Україні до середнього в ЄС рівня дозволило б до 2040 року підвищити подушний ВВП країни до 50% від середньоєвропейського і навіть вище від нинішнього рівня у 20%.

Таку економетричну модель представили експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Отримані результати свідчать, що скорочення корупції може істотно сприяти прискоренню економічного зближення з Європейським Союзом", - наголошують у дослідженні МВФ, оприлюдненому в рамках третього перегляду

програми розширеного фінансування EFF для України, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, за відсутності боротьби з корупцією Україні до 2040 року подушний ВВП сягне лише 30% від середньоєвропейського.

Експерти МВФ додають, що навіть поліпшення ситуації з корупцією до гіршого показника в ЄС дозволить до 2040 року збільшити подушний ВВП в Україні до 40% від середньоєвропейського.

Як приклад скорочення відставання від ЄС вони вказують Польщу, Румунію і Латвію, які в 1992 році починали свій перехід з аналогічного з українським ВВП на душу населення, але відтоді пішли далеко вперед.

"Три країни не займають особливого місця за показниками боротьби з корупцією в ЄС, але є хорошим еталоном, оскільки вони мали однаковий ВВП на душу населення на початку переходу до ринкової економіки... а у 2015 році в середньому ВВП на душу населення у них втричі вищий, ніж в Україні", - констатує МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram