ГоловнаЕкономікаБізнес

Злочевський найняв колишнього топ-співробітника ЦРУ і ПВК Blackwater

Кофер Блек приєднався до Кваснєвського і Хантера Байдена.

Злочевський найняв колишнього топ-співробітника ЦРУ і ПВК Blackwater
Фото: burisma.com

Колишній топ-співробітник ЦРУ і приватної військової компанії Blackwater (зараз - Academi) Кофер Блек увійде до ради директорів газовидобувної компанії Burisma Group, де буде курирувати питання безпеки і стратегічного розвитку.

Як повідомляє прес-служба компанії, Кофер Блек є експертом у галузі боротьби з міжнародним тероризмом, кібербезпеки, національної безпеки і міжнародних відносин.

У 1999-2002 роках він очолював антитерористичний центр ЦРУ, в 2002-2004 роках був американським послом з особливих доручень у сфері боротьби з тероризмом. Після відставки в 2005-му Блек займався консультацією компаній із питань розвитку бізнесу й оцінки ринкових ризиків. Зокрема, він займав посаду віце-голови Blackwater Worldwide і голови Total Intelligence Solutions (Total Intel). Він також був старшим радником із закордонних справ одного з учасників президентських перегонів у США в 2011 році - Мітта Ромні.

Президентом Burisma є колишній український міністр Микола Злочевський.

Нагадаємо, в холдингу Burisma високі посади займають, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Александр Кваснєвський.

Донедавна стосовно Burisma розслідували кримінальну справу за підозрою в ухилянні від сплати податків на 1 млрд гривень, але її закрили в січні 2017 року, після того, як компанія заплатила податки в розмірі 180 млн грн. Наприкінці грудня 2016 року заступник голови фракції БПП у Верховній Раді та близький до Петра Порошенка депутат Ігор Кононенко зустрічався у Відні зі Злочевським. Фотографії із зустрічі потрапили в ЗМІ.

Микола Злочевський займав посаду міністра екології з 2 липня 2010 року по 20 квітня 2012 року в уряді Миколи Азарова. На початку 2015 року Злочевського було оголошено в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

У вересні 2016 року Печерський суд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру закрити справу проти Миколи Злочевського та зняти його з розшуку. ГПУ виконала відповідну постанову суду, стверджує Burisma.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram