ГоловнаЕкономікаБізнес

Екс-заступник голови НБУ Ярослав Солтис назвав пропозицію націоналізувати АТБ "північнокорейським мракобіссям"

"Їхній річний дохід - 40 мільярдів. Це - 2% від ВВП України".

Екс-заступник голови НБУ Ярослав Солтис назвав пропозицію націоналізувати АТБ "північнокорейським мракобіссям"

Колишній заступник голови НБУ Ярослав Солтис застерігає від непродуманих депутатських ініціатив про націоналізацію торгової мережі АТБ.

"Ці люди входять у партію Кім Чен Іра, де середній дохід - 5 доларів на місяць. Або вони представники якихось шантажистів", - заявив Солтис в ефірі телеканалу "Еспресо", коментуючи ініціативу народних депутатів Віталія Купрія (позафракційний) і Дмитра Лубинця (фракція БПП).

"Не можна націоналізувати структуру, яка не має стосунку до держави і нічого державі не винна. Це просто якесь "північнокорейське мракобісся". Ті, хто платить податки, - це сіль української землі. Це герої України. У кожній галузі", - зазначив екс-банкір.

Солтис розповів, що мережа АТБ є лідером серед платників податків в Україні і платить у бюджет понад 4 млрд грн податків на рік. Річний дохід компанії становить 2% від ВВП всієї України. "Їх річний дохід - 40 мільярдів. Це - 2% від ВВП України. 50 таких фірм - і цілий ВВП України. То створімо 50 таких фірм", - зазначив експерт.

На думку Солтиса, жодних правових підстав для націоналізації приватної компанії немає: "Що означає "націоналізуємо"? Це не та сфера, яку треба націоналізувати. Ніде в нормальних ринкових демократичних державах такого не робиться".

При цьому екс-банкір припустив, що інформаційну хвилю про можливу націоналізацію можуть поширювати конкуренти АТБ, які намагаються взяти компанію під контроль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram