ГоловнаБлогиБлог Тараса Кутового

Підсумки роботи Мінагрополітики за 2016 рік

Кінець року – традиційний час підбиття підсумків. В контексті діяльності Мінагрополітики за 2016 рік, хочеться звернути увагу на декілька найважливіших моментів.

Перше – це реформування системи державної підтримки аграріїв. Зокрема, нам вдалося на законодавчому рівні закріпити щорічне фінансування галузі у розмірі 1% від вартості виробництва валової сільськогосподарської продукції. Вперше ця норма встановлюється на 5 років. І у 2017 році вона складає 5,5 млрд гривень. Ми говоримо мінімум про двадцятикратне збільшення обсягів держпідтримки у порівнянні з попереднім роком (бюджет-2016 – 300 млн).

Друге - приватизація держпідприємств. Кабінет Міністрів вже підтримав наш «спиртовий» законопроект. У запропонованому проекті закону закладено норми, які створюють прозорий, ринковий механізм демонополізації спиртової галузі та мінімізують корупційні ризики. Приватизація «Укрспирту» допоможе вивести ринок алкоголю з «тіні» (сьогодні в «тіні» - до 40%), наростити експорт і збільшити надходження податків до держскарбниці. Коли детінізація буде фактично закріплена, держава почне отримувати реальні кошти. Обсяги надходжень від приватизації, за розрахунками аналітиків, можуть скласти від 200 до 400 млн доларів США.

Кабінет Міністрів підтримав ще один наш важливий законопроект – «органічний». Сьогодні цей проект на розгляді у Верховній Раді і ми сподіваємося на швидкий результат. Ухвалення закону сприятиме підвищенню конкурентоспроможності української органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків її збуту. Закон відкриє додаткові можливості для розвитку галузі, адже на сьогоднішній день унікальний потенціал для створення органічної продукції використовується лише на 10%.

Що стосується реформ в управлінні лісовими ресурсами. Сьогодні Мінагрополітики спільно з народними депутатами, керівниками центральних і обласних органів виконавчої влади, науковцями, міжнародними експертами та представники громадськості активно працюють над комплексною стратегією розвитку лісової галузі. Завдяки цій програмі ми зможемо вдосконалити механізм управління галуззю, забезпечити функціонування прозорого ринку деревини, збереження лісу як національного багатства України. Величезна увага приділяється охороні лісів від незаконних рубок.

В цьому році ми запустили рибоохоронний патруль. Його було створено замість органів рибоохорони задля забезпечення ефективної системи контролю за використанням і відтворенням риби та боротьби з браконьєрством. Рибний патруль – це новий персонал, люди з високою мотивацією, відібрані на основі відкритих кадрових конкурсів. Це залучення європейського досвіду, сучасне оснащення – форма, човни, прилади нічного бачення, дрони. Це нові підходи до роботи. У прийнятому бюджеті на 2017 рік вже передбачено додаткове фінансування у розмірі 40 млн грн. на рибний патруль. Це є частиною необхідних коштів для комплексної реалізації проекту у 140 млн грн.

Пріоритетним питанням для нас залишається реформування системи розвитку сільських територій. В рамках реформи розроблена Концепція розвитку сільських територій, ведеться робота зі створення 6 агро-рекреаційних кластерів.

За підтримки іноземних донорів та представників ЄС відкрито "Офіс підтримки реформ" Мінагрополітики. Завдання Офісу - координація розробки і підвищення ефективності законодавчих проектів; підтримка впровадження реформ у аграрній галузі керуючись найкращим міжнародним досвідом; поступове наближення до законодавства ЄС.

Сьогодні ми вже маємо конкретні результати. Однак, важливо зазначити, бажання рухатися далі ще більше. Ми отримали пріоритетні напрямки розвитку галузі від Уряду. Ми маємо чітке бачення реалізації визначених програм та проектів в рамках стратегії «3+5».

Окремо хотів би зупинитися на ключових цьогорічних показниках по галузі.

Так, врожай зернових в цьому році становитиме понад 64 млн тонн при врожайності 44 ц/га, що є найвищим показником в історії держави.

Маємо високі показники врожайності і інших сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи - 63 ц/га, ячменю - 34 ц/га, жита - 28 ц/га, гороху - 32 ц/га, соняшнику - 22 ц/га, сої - 22 ц/га, цукрових буряків - 477 ц/га.

За 11 місяців 2016 року збільшено обсяг виробництва валової продукції сільського господарства на 2,9% у порівнянні з відповідним періодом 2015 року, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах – 104,0%, в господарствах населення – 101,6%. Індекс виробництва продукції рослинництва склав 105,3%, а тваринництва – 97,1%.

Зростає експортний потенціал. У 2015/2016 маркетинговому році ми експортували рекордну кількість зернових за всі роки незалежності – понад 39 млн тонн. Завдяки таким високим показникам галузі, забезпечується понад 40% всього експорту держави. Також відзначу, що наші експерти на наступний рік закладають іще більший експортний потенціал – понад 40 млн тонн.

В контексті експортних досягнень, приємно відзначити також той факт, що в цьому році спільними зусиллями нам вдалося домовитись з ЕС про збільшення квот для сільськогосподарських виробників України, зокрема на кукурудзу, пшеницю, мед, крупи, оброблені томати (всього на суму – 195,5 млн дол. США). Право експорту на ринки ЄС сьогодні мають 277 українських підприємств. (У 2015 році – 238).

Активізувалася співпраця з продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). 13 липня 2016 року підписана "Рамкова програма співробітництва ФАО з Україною на 2016-2019 роки", яка сприятиме залученню інвестицій в розвиток сільського господарства та сільських територій.

Також налагоджено активне співробітництво з Європейським інвестиційним банком. Зокрема реалізовується Проект "Основний кредит для аграрної галузі – Україна". Сукупна кількість коштів, залучених в галузь, з рештою становитиме – 800 млн євро, оскільки за умов угоди кошти ЄІБ можуть складати лише половину позики. Решту ж має надавати український банк-учасник програми.

Окремої уваги заслуговує інвестиційна діяльність. За 9 місяців 2016 року освоєно 29,8 млрд. грн капітальних інвестицій, що на 62,7% більше до відповідного періоду попереднього року. Цікаво зазначити, що із загального обсягу, частка капіталовкладень у сільське, лісове та рибне господарство становить 14,6%.

Немало зроблено для того, аби активізувати роботу внутрішнього ринку.

Так, завдяки підписанню меморандуму між Державною продовольчо-зерновою корпорацією та Аграрним союзом дрібні та середні сільгоспвиробники нарешті отримали доступ до розгалуженої інфраструктури елеваторних потужностей ДПЗКУ на взаємовигідних умовах.

Задля забезпечення розумного ціноутворення на продовольчі товари на внутрішньому ринку між Антимонопольним комітетом України, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів було підписано Меморандум про співпрацю.

Власне, ми закриваємо 2016 рік із непоганими результатами. Але хочу відзначити і те, що ми маємо амбітні плани на прийдешній 2017.

Так, на заключному засіданні Кабінету Міністрів були озвучені пріоритетні напрямки та завдання Міністерства аграрної політики і продовольства в рамках Плану Дій на 2017 рік. Серед головних – це земельна реформа, стимулювання розвитку агропромислового комплексу, якість і безпечність харчових продуктів, розвиток органічного ринку.

Попереду новий рік, нові виклики, і я впевнений, що консолідовано ми їх приймемо і здолаємо.

Тарас Кутовий Тарас Кутовий , Міністр аграрної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram