ГоловнаЕкономікаФінанси

Доля "Платинум Банку" має вирішитися до 23 грудня, - ЗМІ

Банки, які не виконують програму реструктуризації НБУ, виводять з ринку.

Доля "Платинум Банку" має вирішитися до 23 грудня, - ЗМІ
Фото: Сергей Нужненко

Згідно з результатами стрес-тестування, якими володіє редакція  ZN.UA, "Платинум Банк" вимагає колосальної докапіталізації. При цьому у фінустанови - єдиної з великих - немає ні прозорої структури, ні достовірно встановленого реального власника. І, як наслідок, - немає надійних легальних джерел коштів для виконання програми капіталізації, пише видання.

На сайті НБУ акціонерами банку значиться класична "футбольна команда": 11 нерезидентів, за кожним з яких числиться менш ніж 10% його акцій. Банк, судячи з результатів стрес-тесту, є проблемним. Гроші з нього "вимиваються" на пов'язаних осіб. Коефіцієнт покриття заставами кредитів пов'язаних осіб, згідно з уже публічно озвученим даними, становить незначну частину норми. Капітал Platinum Bank негативний, відповідно, таке перевищення досить небезпечно для стійкості банку. При цьому, фінустанова є глибоко збитковим - негативна різниця між чистими процентними доходами і витратами становитиме, за даними діагностики НБУ, 414 млн грн за підсумками 2016 р., в 2017-му - 350 млн, у 2018-му -325 млн, пише видання.

Як зазначено в результатах стрес-тесту, "суттєвою причиною негативного процентного доходу є неринкові ставки ЮО великих позичальників станом на кінець 2015-го: 3,4% у нацвалюті, 1.6% в інвалюті".

У Нацбанку ZN.UA повідомили, що "власником значної участі в ПАТ "Платинум Банк" визнано Бориса Кауфмана", незалежно від формального володіння", а пакет документів пана Кауфмана – як ключового властика "Платинум Банку" - дійсно знаходиться на розгляді в НБУ. Однак, за даними ZN.UA, в цьому пакеті немає основної інформації. А саме: про джерела коштів на капіталізацію банку, яку Борис Кауфман повинен виконати до кінця поточного року: за даними регулятора, негативний капітал "Платинум Банку" становить -163 млн грн. У розпорядженні редакції є лист департаменту ліцензування НБУ, в якому зазначено, що в Кауфмана немає легальних джерел доходів: його володіння в ключовому активі, тютюновому дистриб'юторі "Тедіс-Україна", оформлено через збиткові компанії, які не мають власних коштів (статутний капітал складається з тисяч гривень).

При цьому, як повідомили в Нацбанку, постановою регулятора №59 були внесені зміни в кінцеві терміни узгодження НБУ програм докапіталізації банківських установ - до 23.12.2016. І "в цей час НБУ здійснює верифікацію наданих банками, які потребують докапіталізації, планів капіталізації / реструктуризації". Банки, які не виконують програму, виводять з ринку. Що і сталося з двома іншими установами, що мають поряд з "Платинум" негативний капітал, - "Артемом" і "Трастом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram