ГоловнаЕкономікаДержава

СОТ почала розглядати спір України і РФ щодо обмеження імпорту вагонів

Україна ініціювала розгляд у листопаді 2015 року.

СОТ почала розглядати спір України і РФ щодо обмеження імпорту вагонів
Фото: ictsd.org

Світова організація торгівлі (СОТ) на вимогу України почала розгляд спору щодо обмеження Росією імпорту вагонів і обладнання.

Про це повідомляють на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

У п'ятницю, 16 грудня, представник України оголосив повторну вимогу про створення групи експертів (WTO Dispute Panel) в суперечці DS499 "Російська Федерація - заходи щодо імпорту залізничного рухомого складу, стрілочних переводів та іншого залізничного обладнання"), який країна ініціювала в листопаді 2015 року.

Після цього під час засідання було прийнято рішення про створення групи експертів. До суперечки також приєдналися Японія, США, ЄС, Китай, Індонезія і Сингапур як треті сторони.

"Це ще один крок у контексті нашої комплексної протидії російської торгової агресії в рамках СОТ. Ми впевнені в своїй позиції і докладемо всіх зусиль, щоб орган з врегулювання суперечок прийняв позитивне рішення, а РФ припинила застосування неправомірних заходів з обмеження українського імпорту", - заявила заступник міністра економрозвитку і торгівлі Наталія Микольська.

Нагадаємо, з 2014 року без достатніх обґрунтувань російські сертифікаційні органи почали масово припиняти дію виданих раніше сертифікатів відповідності українських виробників, а також без достатніх на те підстав обмежили видачу нових сертифікатів. Окрім того, відзначають у міністерстві, РФ відмовляється визнавати сертифікати, видані відповідними органами Білорусі та Казахстану, що суперечить нормам відповідних технічних регламентів Митного союзу.

21 жовтня 2015 року Україна подала позов до Росії в СОТ.

У вересні 2016 року Україна поскаржилася на Росію в СОТ через проблеми з транзитом

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram