ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пом'якшив валютні обмеження для банків

Тенденції на міжбанку дозволяють приймати такі рішення.

НБУ пом'якшив валютні обмеження для банків
Фото: flickr/НБУ

Національний банк вирішив пом'якшити з 23 листопада деякі валютні обмеження, які діють щодо комерційних банків і їхніх клієнтів-юросіб.

Як повідомляє прес-служба НБУ, банкам тепер дозволено здійснювати операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс. Це збільшить список доступних операцій з інвалютою і дозволить хеджувати валютні ризики. На думку НБУ, це повинно знизити тиск на міжбанк.

Також пом'якшується обмеження з переказу іноземної валюти за кордон, якщо метою операції є розміщення гарантійного депозиту на рахунках міжнародних платіжних систем. Це необхідно для виконання зобов'язань перед VISA і MasterCard і проведення розрахунків з використанням платіжних карт цих систем.

Для всіх банків встановлено єдиний термін щодо приведення загальної довгої валютної позиції до нормативного значення - до 1 січня 2019 року. Раніше банкам надавали один рік з моменту затвердження НБУ відповідного плану.

Четверта зміна розширює можливості для клієнтів банків купувати валюту на міжбанку. Раніше такі операції були можливі тільки за умови, що залишок власних коштів в іноземній валюті менш ніж 25 тис. доларів США (в еквіваленті). Тепер залишком не вважатимуться кошти, які ще є на рахунку клієнта, але будуть використовуватися в день покупки інвалюти. Також не будуть враховуватися кошти, які разом із купленою валютою будуть використані для виконання зобов'язань за операціями з імпорту товарів.

Нагадаємо, влітку Нацбанк підвищив ліміт на продаж валюти населенню до 12 тисяч гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram