ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк сподівається отримати до кінця року 2,3 млрд доларів від МВФ, - Чурій

1 млрд доларів з цієї суми НБУ очікує через кілька днів після завтрашнього рішення Ради директорів МВФ.

Нацбанк сподівається отримати до кінця року 2,3 млрд доларів від МВФ, - Чурій
Заместитель главы НБУ Олег Чурий
Фото: slovoidilo.com

У Нацбанку України очікують 2,3 млрд доларів США від МВФ у 2016 році, 1 млрд з яких надійде через кілька днів після рішення Ради директорів Фонду 14 вересня 2016 року. Про це сьогодні журналістам сказав Олег Чурій, заступник голови НБУ.

У квітні 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на $17,01 млрд, після чого перерахував два транші - на $3,19 млрд і на $1,39 млрд. У 2015 році замість програми stand by була розпочата програма EFF (триваліша за терміном).

Востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року. Остання місія фонду працювала в Україні з 10 по 18 травня 2016 року, після чого заявила, що фонд розгляне виділення Україні чергового траншу в липні. Однак зборів ради директорів з українського питання не було ні в липні, ні в серпні, ні на початку вересня.

Надання США держгарантій на 1 млрд доларів і виділення Євросоюзом макрофінансової допомоги Україні пов'язані з отриманням кредиту МВФ.

Однією з причин зволікання у виділенні траншу раніше вважали зрив Україною запуску електронного декларування. Але з 1 вересня систему запустили в промислову експлуатацію.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України на $17 млрд спочатку передбачала проведення щоквартального перегляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак досі країна отримала лише перший транш на $5 млрд і другий транш на $1,7 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram