ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ включив виділення грошей Україні у свій графік на 14 вересня

Відбудеться другий перегляд програми EFF і буде оцінено stand by 2014 року.

МВФ включив виділення грошей Україні у свій графік на 14 вересня
Кристин Лагард
Фото: imf.org

Питання подальшого фінансування включено у графік засідань ради директорів Міжнародного валютного фонду. Його буде розглянуто 14 вересня.

Про це свідчать дані на сайті фонду.

Цього дня відбудеться другий перегляд програми Extended Fund Facility (EFF, механізм розширеного кредитування), і також Фонд оцінить ефективність програми stand by, відкритої для України 2014 року.

У квітні 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на $17,01 млрд, після чого перерахував два транші на $3,19 млрд і $1,39 млрд. 2015 року замість програми stand by була розпочата програма EFF (більш тривала за терміном).

Нагадаємо, 3 вересня президент Петро Порошенко заявив, що засідання МВФ відбудеться "днями". Офіційний представник МВФ Джеррі Райс 1 вересня сказав, що українське питання можуть розглянути у другій половині вересня.

Востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року. Місія фонду працювала в Україні з 10 по 18 травня, після чого заявила, що фонд розгляне виділення Україні чергового траншу в липні. Однак зборів ради директорів щодо українського питання не було ні в липні, ні в серпні, немає їх і в планах на перший тиждень вересня.

Надання США держгарантій на 1 млрд доларів і виділення Євросоюзом макрофінансової допомоги Україні пов'язані з отриманням кредиту МВФ.

Однією з причин зволікання у виділенні траншу раніше вважався зрив Україною запуску електронного декларування. Але з 1 вересня систему запустили в промислову експлуатацію.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України на $17 млрд спочатку передбачала проведення щоквартального перегляду програми, виділення Києву у 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак до сьогодні країна отримала лише перший транш на $5 млрд і другий транш на $1,7 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram