ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив банк "Юнісон" і повторно вирішив ліквідувати "Союз"

Перший мав непрозору структуру, другий порушував фінансове законодавство.

НБУ закрив банк "Юнісон" і повторно вирішив ліквідувати "Союз"
Фото: unisonbank.com.ua

Національний банк 28 квітня визнав банк "Юнісон" неплатоспроможним і повторно вирішив ліквідувати банк "Союз", якому вдалося оскаржити перше рішення.

"Юнісон" став другим банком,  який закрито через непрозору структуру власності, після "ТК Кредит", повідомляє прес-служба НБУ.

Станом на 1 січня 2014 акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: IDP Capital LTD (82,5% акцій) і MCHL Finance LTD (17,5%). Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася, оскільки учасниками кожної з них було понад 10 осіб, жоден з яких не володів часткою 10% або більше.

У листопаді 2014 року структура власності банку змінилася і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структуру власності була розкрита банком тільки після набуття чинності в березні 2015 року закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності осіб, пов'язаних з банком ".

На сьогодні акціонерами ПАТ "Банк" Юнісон "є 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з них не володіє часткою 10% або більш як статутний капітал банку. У кожної компанії є один кінцевий бенефіціарний власник - фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб свого часу були або зараз є членами наглядової ради ПАТ "Банк" Юнісон".

Керівники банку зі середини 2015 стверджували, що викупили банк у попереднього власника, оскільки той втратив можливість здійснювати підприємницьку діяльність на території України. Пакети документів неодноразово подавалися в Національний банк, проте регулятор вирішив заблокувати угоду через невиразні джерела походження коштів.

За неофіційною інформацією, банк був пов'язаний із загиблим Антоном Клименком, братом екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Фонду гарантування вкладів необхідно буде виплатити 127 млн гривень вкладникам "Юнісона".

Іншим рішенням від 28 квітня НБУ повторно відкликав ліцензію і оголосив про ліквідацію банку "Союз", так як дві судові інстанції визнали перше рішення незаконним.

"У зв'язку з наявною у Національного банку інформацією про численні зловживання в банку і актом про порушення фінансового моніторингу ПАТ КБ "Союз", було прийнято нову постанову правління Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку", - пояснює НБУ.

Національний банк відзначає, що "Союз" за останні два роки неодноразово притягувався до відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. Він також створював перешкоди в проведенні перевірки в березні 2016 року, а після винесення рішення щодо ліквідації кілька днів не допускав представників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в приміщення банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram