ГоловнаЕкономікаБізнес

"Роснефть" подала позов на $185 млн до пов'язаного з Курченком офшору

Російська держкомпанія мстить за зрив переходу Одеського НПЗ під свій контроль.

"Роснефть" подала позов на $185 млн до пов'язаного з Курченком офшору
Сергей Курченко

Російська держкомпанія "Роснефть" подала до арбітражного суду Москви позов про стягнення боргу в розмірі $184,8 млн із кіпрської компанії Swisspro Capital Ltd, в 2013 році отримала кредит від ВТБ у рамках операції з купівлі Одеського нафтопереробного заводу групою Сергія Курченка.

Інформацію про позов розміщено в картотеці справ на сайті суду, пише РБК.

"Роснефть" вимагає стягнути з відповідача заборгованість за контрактом на поставку сирої нафти від 27 березня 2014 року, випливає з матеріалів справи. Російська компанія також подала в суд клопотання про арешт грошових коштів на банківських рахунках та іншого майна Swisspro Capital Ltd в розмірі еквівалентному $184,8 млн.

Держкомпанія звернулася із заявою в суд у середині березня. Спочатку суд залишив позов без руху до 18 квітня у зв'язку з тим, що позивач надав документи іноземною мовою без перекладу на російську. Після отримання від "Роснефти" необхідних документів суд 29 березня прийняв позов до розгляду, але клопотання про арешт активів Swisspro Capital Ltd відхилив.

Компанія Swisspro Capital Ltd була позичальником за кредитом у $370 млн, який ВТБ видав 2013 року для купівлі Одеського НПЗ групою СЄПЕК українського бізнесмена Сергія Курченка у "Лукойла". Коли Курченко зрозумів, що не зможе погасити кредит, Одеський НПЗ перейшов під контроль ВТБ. Розглядався продаж заводу "Роснефти". Про оборудку Курченко домовлявся з головою "Роснефти" Ігорем Сечиним на зустрічі в Москві, угоду передбачали зарахувати як погашення боргу СЄПЕК перед російською держкомпанією.

У квітні 2015 року Одеський НПЗ було арештовано, а в грудні 2015 року стало відомо про те, що підприємство взяло в оперативне управління держпідприємство "Укртранснафтопродукт".

Курченко втік України в Росію після повалення Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram