2016 без російського газу?

За інформацією Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, у 2015-му році в Україні спожито 33,727 млрд кубометрів газу. Видобуто свого газу (без врахування тимчасово окупованої території) приблизно 19,20. Решту імпортовано: до середини минулого року – і з РФ, і з заходу з використанням схем так званого «малого реверсу», а потім – тільки з заходу, при повній відмові від російського імпорту. Такі високі темпи скорочення споживання газу в Україні обумовлюють достатність «малого реверсу» і відсутність необхідності реалізовувати «великий реверс», який може забезпечити імпорт до 30 млрд кубометрів газу за реверсними схемами.

Фото: EPA/UPG

Тут насамперед тішить тенденція до скорочення споживання газу, адже ще недавно ми споживали понад 50 млрд кубометрів за рік, а минулого року – менше 34. Певною мірою це скорочення обсягів споживання відбулося, як ми вже згадували, за рахунок переходу на інші енергоносії і скорочення виробництв. Таким чином залишається значний ресурс скорочення за рахунок переходу на енергоефективні технології, який можна і треба у майбутньому реалізувати. Адже, в сучасних умовах розвинуті країни споживають порівняно менше газу за рахунок запроваджених енергоощадних технологій (наприклад, Польща, яка співмірна з нами, споживає 14 – 16 млрд кубометрів за рік). Отже, прийнятний для нас шлях – скорочення споживання газу. А відтак – відмова від його імпорту: спочатку з РФ, а потім взагалі. Звичайно, це потребує часу – кілька років. А наразі треба замінювати російський імпорт на поставки з Європи.

Крім цього, важливо технічно забезпечити достатні обсяги відбору газу за 1-ну добу у випадку пікових режимів споживання, які наступають при сильному похолоданні. Наразі, якщо не враховувати російського імпорту, в Україні є технічні можливості відбирати газ з трьох джерел: за рахунок власного видобутку; за рахунок «підйому» з ПСГ; за рахунок імпорту за реверсними схемами (з Польщі, Угорщини та Словаччини). Сумарний добовий обсяг відбору з цих джерел обмежений. Він достатній при «теплих» зимах і є, на жаль, недостатнім у випадках сильного похолодання. Достатнім при сильному похолоданні є обсяг відбору за рахунок російського імпорту – так проектувалася вся газова система СРСР, до якої органічно входила її українська частина, яка сьогодні є газотранспортною системою нашої держави.

Отже, опираючись на наведені цифри і тенденцію до скорочення споживання, завдяки керівникам держави та уряду і галузі по реалізації так званого «малого реверсу», виходить, що за річними обсягами Україна може обійтися без російського імпорту газу в 2016-му і далі. Але за обсягами добового відбору, у випадку значного похолодання, на жаль, без російського імпорту наразі обійтися не можна.

Це означає, що в найближчі 6-7 місяців українській стороні, окрім продовження роботи над загальним скороченням споживання, варто би працювати насамперед над технічним збільшенням обсягів відбору газу з ПСГ та за реверсними імпортними схемами, крім довготермінових варіантів.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram