ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна знову висловила готовність до переговорів з Росією щодо боргу у $3 млрд

Мінфін впевнений, що Україна переможе в суді

Україна знову висловила готовність до переговорів з Росією щодо боргу у $3 млрд
Министр финансов Наталья Яресько

Міністерство фінансів України випустило заяву, у якій підтверджує свою готовність до переговорів з Росією щодо боргу у 3 млрд доларів.

Мінфін зазначає, що взяв до уваги рішення Російської Федерації ініціювати судовий процес проти України, і підкреслює, що Україна готова захищати себе від будь-яких претензій і впевнена, що за будь-яких обставин зробить це успішно.

"Незважаючи на будь-які юридичні дії, без упередженості щодо боргових зобов'язань як таких, Україна, як і раніше, готова сумлінно вести переговори з Росією щодо погодження реструктуризації єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 року, яка дозволить Україні досягти фінансових цілей, погоджених з МВФ у рамках програми Механізму розширеного фінансування, і одночасно відповідатиме договірним зобов'язанням, які Україна взяла на себе перед іншими власниками облігацій", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла у стан дефолту. Російська влада звернулися до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подання позову в англійський суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram