ГоловнаЕкономікаБізнес

Американські інвестори просять Україну продовжити розгляд спору з Австралією

Абромавічусу прийшов лист із Торгової палати США.

Американські інвестори просять Україну продовжити розгляд спору з Австралією
Фото: smokefreeaustralia.blogspot.com

Торгова палата США цінує і підтримує участь України в розгляді у рамках Світової організації спору з Австралією про захист торговельних марок. Про це йдеться в листі голови Торгової палати США (Вашингтон, округ Колумбія) Мирона Брильянта від 19 травня 2015 року на ім'я міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса, пише РБК-Україна.

Нагадаємо, йдеться про суперечку навколо рішення Австралії ввести "єдину пачку" цигарок - без нанесення брендів і торгових марок. З 2012 р. у рамках Світової організації торгівлі спір розглядають на спеціальній панелі СОТ, у якій беруть участь Європейський Союз, США, Японія і ще понад 30 країн.

"Ми віримо, що введення Австралією "єдиної упаковки" підриває законний захист інтелектуальної власності, не веде до поліпшення здоров'я, порушує міжнародні угоди і створює небезпечний прецедент для інших галузей", - заявив у своєму листі голова Торгової палати США Мирон Брильянт.

Цю позицію підтримало чимало інших американських асоціацій, зокрема: Національна асоціація виробників США, Національна рада із зовнішньої торгівлі, Рада США з міжнародного бізнесу.

Усі вони акцентують увагу на цінності торгових марок і необхідності їхнього захисту - для розвитку конкуренції та вільного ринку, на тому, що дії Австралії суперечать ключовим угоди СОТ - зокрема TRIPS (Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності).

Також представники американського бізнесу звертають увагу України на те, що в цьому спорі не йдеться про те, щоб "притягнути Австралію до відповідальності", а про зміст і правильне розуміння гарантій захисту прав інтелектуальної власності.

В українських міністерствах також поділяють цю позицію. Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції та Міністерство аграрної політики вже висловилися проти завчасної відмови України від участі у цьому спорі.

Перший заступник міністра аграрної політики Ярослав Краснопольський спрогнозував, що це рішення "погіршить інвестиційний імідж України в системі вирішення суперечок СОТ, створює ризики введення іншими країнами аналогічних рішень на інших ринках (алкогольних напоїв, харчових продуктів), обмежить доступ на ринки інших країн товарів українських споживачів". А також призведе до зростання частки контрабандної та підробленої продукції на відповідних ринках.

Радник прем'єр-міністра, один з "батьків" членства України у Світовій організації торгівлі Валерій П'ятницький раніше також висловлювався за продовження участі України в цьому спорі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram