ГоловнаЕкономікаДержава

Україна зупинила реверс газу через Польщу та Угорщину

Імпорт з Європи триває тільки за словацьким маршрутом

Україна зупинила реверс газу через Польщу та Угорщину
Фото: EPA/UPG

Україна зупинила реверс газу за двома з трьох маршрутів - через Польщу та Угорщину.

Згідно з даними компаній Gaz-System SA і FGSZ Ltd (оператори ГТС Польщі та Угорщини), з 1 травня відсутні не тільки фізичні потоки газу в напрямку України, а й заявки на поставку. 30 квітня через Польщу імпортовано 1,08 млн куб. м, а через Угорщину - 127 тис. куб. м, після чого поставки припинилися.

Імпорт триває за словацьким маршрутом. З травня поставки за ним скоротилися в середньому на 43% до 21,5 млн куб. м на добу. Водночас із Росії поставки зросли на 61% до 18,6 млн куб. м на добу.

За даними "Укртрансгазу", у квітні 2015 року Україна закачала у підземні сховища 818 млн кубометрів газу при відборі 102 млн. На вранці 5 травня в сховищах знаходиться 8,602 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, що припинення реверсу пов'язано з тим, що російський газ дешевший за європейський. Його ціну на другий квартал встановлено на рівні 247,18 долара, тоді як європейський коштує близько 280 доларів.

Повністю перейти на російський газ Україна більше не може, оскільки це заборонено балансом на 2015 рік. Кабінет Міністрів ухвалив рішення врахувати в балансі надходження та розподілу природного газу на 2015 рік питання диверсифікації поставок газу, яке передбачає заборону імпорту газу від одного постачальника в обсязі понад 50% від річного балансу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram