ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія допоможе Україні у пошуку коштів для закупівлі газу

Домовленості було досягнуто під час тристоронніх переговорів у Брюсселі

Єврокомісія допоможе Україні у пошуку коштів для закупівлі газу
Представители сторон во время трехсторонних газовых переговоров
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія має намір допомогти Україні в пошуку необхідних коштів для фінансування закупівлі природного газу для поповнення його запасів у підземних сховищах газу.

Про це йдеться у спільній заяві учасників тристоронніх газових переговорів 20 березня в Брюсселі.

"Європейська комісія розгляне можливість надання допомоги Україні в пошуку достатньої фінансової підтримки для придбання газу", - йдеться в заяві.

Крім цього, до наступного раунду переговорів, проведення якого заплановано у квітні, робочі групи з представників кожної зі сторін мають узгодити деякі питання.

Зокрема російська сторона зобов'язалася розглянути можливість надання Україні знижки на газ за рахунок скасування мита, Україна - визначитися з необхідним обсягом газу для безперешкодного проходження майбутнього осінньо-зимового періоду і підтримки надійного транзиту газу до Європи.

"Спільна заява - це відправна точка для подальшої дискусії про умови постачання російського газу в Україну до завершення розгляду за контрактом на постачання газу в Арбітражному інституті Стокгольма. Ми дякуємо віце-президентові Шевчовичу за підтримку та організацію конструктивної зустрічі між сторонами", - цитує прес-служба "Нафтогазу" слова голови правління НАК Андрія Коболєва.

Під час переговорів сторони також підтвердили, що досягнутий восени 2014 року так званий "зимовий пакет" на даний момент виконується.

Раніше Міненерго Росії повідомило, що на тристоронніх переговорах у Брюсселі досягнуто домовленостей щодо "літньому пакета" газових поставок для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram