ГоловнаЕкономікаБізнес

Парламент ухвалив закон про дерегуляцію

Зокрема, дозволено перепланування житла без втручання у несучі конструкції

Парламент ухвалив закон про дерегуляцію
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ухвалила закон про дерегуляцію підприємницької діяльності, покликаний спростити ведення бізнесу в Україні.

За ухвалення в цілому законопроекту №1580 проголосували 260 народних депутатів.

Зокрема, закон передбачає ліквідацію дозвільних центрів та передачу їх функції у центри надання адміністративних послуг.

Також скорочуються терміни реєстрації бізнесу, скасовується необхідність публікації повідомлень про держреєстрацію у друкованих виданнях, встановлюються економічно обґрунтовані ціни на адміністративні послуги і т.п.

Перепланування житлових будинків і приміщень приватного житлового фонду без втручання у несучі конструкції та інженерні системи більше не потребують отримання дозвільних документів.

Держава також відмовиться від деяких функцій контролю у будівельній галузі на користь місцевих органів влади. На місцевому рівні з'являться органи держархбудконтролю, які отримають повноваження з видачі дозвільних документів та прийому об'єктів в експлуатацію.

Крім того, ухвалений парламентом закон скасовує адміністративну відповідальність за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільгоспвиробництва без визначених законом проектів землеустрою.

Закон також передбачає, що рішення про ліквідацію юридичної особи необхідно публікувати не у друкованих ЗМІ, а на офіційному сайті центрального органу виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері держреєстрації юросіб та фізосіб-підприємців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram