ГоловнаЕкономікаДержава

Базові галузі економіки за рік впали майже на 10%

НБУ оприлюднив свою оцінку економічної кризи

Зниження обсягів виробництва у базових галузях економіки України за рік склало 9,6%.

Про це йдеться у свіжому звіті Національного банку України, який розраховує індекс виробництва базових галузей - вужчий аналог індексу ВВП, що враховує п'ять галузей (промисловість, будівництво, сільське господарство, а також оптову та роздрібну торгівлю). Для розрахунку цього показника використовуються дані про динаміку видів економічної діяльності, які складають понад 40% ВВП.

Фото: bank.gov.ua

"Обсяги виробництва у промисловості знизилися на 10,7%, будівництві - на 21,7%, оборот роздрібної торгівлі зменшився на 8,6%. Єдиною галуззю, виробництво якої росло, було сільське господарство (2,8%) завдяки рекордному врожаю зернових культур", - повідомляє НБУ.

Фото: bank.gov.ua

За оцінками банківського регулятора, основними факторами падіння були військові дії на сході України, слабкий зовнішній попит через погіршення економічної ситуації в основних торговельних партнерів України, погіршення торгових відносин з Росією, зниження купівельної спроможності населення, а також погіршення фінансових показників підприємств на тлі звуження кредитної активності. Позитивних факторів було тільки два: високий урожай і лібералізація доступу українських товарів на ринки ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram