ГоловнаЕкономікаБізнес

Словацький прем'єр пообіцяв не припиняти реверс газу в Україну

Порошенко проводить зустрічі з чиновниками у Словаччині

Словацький прем'єр пообіцяв не припиняти реверс газу в Україну
Фото: EPA/UPG

Словацький прем'єр Роберт Фіцо пообіцяв президентові Петру Порошенку, який перебуває з візитом у цій країні, що реверс газу в Україну триватиме, навіть попри значне скорочення постачань із Росії.

Про це написав прес-секретар президента Святослав Цеголко у твіттері.

"Незважаючи на зниження поставок російського газу на 50%, Словаччина виконуватиме всі зобов'язання перед Україною з реверсу", - повідомив чиновник.

Словаччина - основний маршрут для реверсних постачань газу. Щодня ним прокачують до 30 мільйонів кубометрів. Постачання йдуть газопроводом "Вояни-Ужгород". Це так званий малий реверс, який забезпечує до 10 мільярдів кубометрів на рік.

"Нафтогаз" намагається домовитися про відкриття великого реверсу не завантаженими трубами, через які російський газ іде до Європи.

Нагадаємо, що 2013 року "Газпром" поставив в Україну 25,84 млрд кубометрів. Тобто для того, щоб отримати можливість повністю відмовитися від контрактів із "Газпромом", Україні потрібно знайти маршрут для постачання не більш ніж 15 млрд кубометрів на рік (з урахуванням 10 млрд кубометрів, які забезпечує "малий реверс", а також приблизно 1,5-2,5 млрд кубів, які можна прокачати через Угорщину і Польщу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram