ГоловнаЕкономікаДержава

Economist закликає Захід дати Україні ще $20 млрд

МВФ також міг би допомогти Києву домовитися про реструктуризацію зобов'язань за держоблігаціями

Economist закликає Захід дати Україні ще $20 млрд

Авторитетний британський журнал The Economist завтра вийде з критичною статтею про українську економіку. Текст вже доступний на сайті видання.

Автори пишуть, що, незважаючи на обіцянки Заходу виділити Києву близько $27 млрд (з них через МВФ - $ 17 млрд), він отримав тільки частина цієї суми - близько $7 млрд. Захід мляво відповідає на агресію Путіна, який прагне знищити економіку України.

Тим часом ВВП України скоротиться приблизно на 10% до кінця року, а золотовалютні резерви вже стиснулися до $12 млрд. При цьому до 2016 року Україні треба виплатити за боргами близько $14 млрд. А курс гривні до долара цього тижня опускався до співвідношення 16 до одного (вочевидь, мова йде про курс чорного ринку, а не офіційний курс Нацбанку). Тобто національна валюта ослабла майже удвічі від початку року, що робить недоступними закупівлі імпортного палива.

Ілюстрація до статті The Economist
Ілюстрація до статті The Economist

Поки що Захід просто підтримує Україну на плаву, але не допомагає їй відновити економіку. МВФ вважає, що Україна як і раніше може сплачувати свої рахунки, хоча держборг виріс із 40% ВВП до майже 70% наразі. Це неправдоподібно, вважають журналісти.

МВФ має допомогти Україні домовитися про реструктуризацію виплат за держоблігаціями. Крім того, Захід має бути готовим платити більше - принаймні ще $20 млрд. Щедрішими могли б бути Сполучені Штати - досі вони дали Україні жалюгідний (так у тексті) $1 млдр.

Реформи повинні мати за мету не скорочення бюджету, а підвищення інвестицій. Очевидним кандидатом для інвестицій може бути енергетичний сектор, з яким у країні немає порядку. Завдяки штучно заниженим тарифам на газ, дефіцит Нафтогазу становить близько 4% ВВП, а енергоефективність становить третину від середньої по ЄС.

"Завдяки гаджетам епохи Радянського Союзу, багато сімей не можуть регулювати споживання газу: або опалювання на всю котушку, або його немає зовсім", - пишуть журналісти.

Гроші могли б витратити з користю на установку теплолічильників і заміну котлів, що також забезпечило б робочі місця. Щорічні інвестиції у газову сферу в розмірі $6 млрд протягом 15 років могли б зробити Україну незалежною від зовнішніх поставок.

Це не дешево, і виглядає трохи шероховато: ніхто не приєднується до МВФ заради фінансування установки бойлерів, і жоден уряд не любить зізнаватися у своїй неплатоспроможності. Однак у цьому плані більше сенсу, ніж у наївно-оптимістичних припущеннях про здоров'я української економіки.

Нагадаємо, в Україну днями прибула місія МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram