ГоловнаПолітика

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про енергобезпеку та проведення опалювального сезону

Кабміну доручено забезпечити використання українського газу

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про енергобезпеку та проведення опалювального сезону
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014-2015 року. Про це йдеться в указі №876/2014 від 14 листопада.

Згідно з цим рішенням, Кабінету Міністрів доручається невідкладно забезпечити використання природного газу вітчизняного видобутку, в тому числі видобутого суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність відповідно до договорів про спільну діяльність, виключно для задоволення потреб населення і житлово-комунального господарства в період опалювального сезону 2014-2015 року.

Також уряд має вжити заходів щодо забезпечення розрахунків всіма категоріями споживачів за природний газ та теплову енергію, для виробництва якої повністю або частково використовується природний газ, що поставляється гарантованим постачальником природного газу, виключно через поточні рахунки зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу.

Окрім того, Кабміну доручено вжити заходів з оптимізації ціни імпортованого вугілля антрацитної групи для потреб теплоелектроцентралей і теплових електростанцій з урахуванням цін, що склалися на міжнародному ринку.

Уряд повинен розробити питання запровадження ліцензування експорту вугілля і доцільності розірвання договорів концесії об'єктів паливно-енергетичного комплексу в сфері видобутку кам'яного вугілля.

При цьому вжити заходів щодо захисту економічних інтересів держави при відповідальному зберіганні технологічної нафти, переданої на таке зберігання публічним акціонерним товариством "Укртранснафта", та опрацювати питання щодо поліпшення стану розрахунків за енергоносії усіма категоріями споживачів, у тому числі шляхом введення системи передоплати за споживання енергоносіїв з 1 грудня, забезпечення стягнення заборгованості з ТЕЦ і ТЕС за спожиті ними електроенергію та природний газ та припинення поставок енергоносіїв підприємствам, визнаним в установленому порядку банкрутами.

Кабміну також доручено вжити заходів щодо посилення кадрового складу керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Національній комісії запропоновано змінити порядок забезпечення електричною енергією споживачів у зоні антитерористичної операції і оплати ними спожитої електричної енергії з урахуванням припинення розрахунків учасниками оптового ринку електричної енергії України, які здійснюють діяльність на цих територіях.

При цьому Генеральній прокуратурі разом зі Службою безпеки України та Міністерством внутрішніх справ запропоновано організувати перевірки дотримання вимог законів при розподілі бюджетних коштів на державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, а також на формування ціни реалізації на експорт електроенергії європейським споживачам в 2014 році і проведенні розрахунків за природний газ та теплову енергію, які повинні здійснюватися з використанням виключно поточних рахунків зі спеціальним режимом використання.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав указ, яким вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 листопада "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram