ГоловнаПолітика

Ярема: у справі Майдану направлені до суду провадження проти посадових осіб трьох регіонів

Відкрито понад 500 кримінальних проваджень

Ярема: у справі Майдану направлені до суду провадження проти посадових осіб трьох регіонів
Архив
Фото: Страница Виталия Яремы на www.facebook.com

Генпрокурор України Віталій Ярема заявив, що розслідування подій на Майдані педалює знищення практично в усіх правоохоронних структурах великої частини документації, що стосується їхньої діяльності щодо протидії протестним акціям. Про це він пише у своїй статті "Список справедливості" для ZN.UA.

За його словами, майже 140 днів діюча команда Генеральної прокуратури працює над розкриттям злочинів Януковича і колишніх високопосадовців. На сьогодні - вже понад 500 кримінальних проваджень, 4 тис. опитаних свідків, тисячі проведених експертиз та десятки міжнародних запитів.

"Для з'ясування обставин масового вбивства слідчі допитали понад 2 тис свідків, провели понад 300 оглядів місць подій, одягу, речей, відеозаписів, понад 70 обшуків, більше ніж 700 судових експертиз та близько тисячі порівняльних досліджень вогнепальної зброї", - зазначає Ярема.

Однак, за його словами, розслідування подій на Майдані педалює те, що в період з 19 по 23 лютого практично в усіх правоохоронних структурах була знищена велика частина документації, що стосується їхньої діяльності щодо протидії протестним акціям. Були спалені, викрадені або пошкоджені тисячі документів, одиниць техніки, баз даних.

Окрім того, як зазначає Ярема, було вивезено і приховано значну кількість вогнепальної зброї, яка знаходилася на озброєнні спецпідрозділу "Беркут", з якої могли розстрілювати майданівців.

Читайте: Шукай "Беркут" в полі

При цьому, за його словами, переважна більшість правоохоронців, які брали участь у протидії протестним акціям, зайняли позицію - нічого не чув, не бачив і не знаю або ж не пам'ятаю.

"Але навіть в таких надскладних обставинах нам вдається проводити ефективне розслідування. Вже повідомлено про підозру у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів вісьмох колишніх високопосадових осіб", - додає генпрокурор, вказуючи на екс-президента Януковича і його "команду".

"Всі ці особи оголошені в розшук, і судом дано дозвіл на їх затримання. Окрім того, завершено досудове розслідування і розпочато ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно командира спецроти київського підрозділу "Беркут" та двох його підлеглих", - додав Ярема.

Крім найодіозніших фігур режиму Януковича, органами прокуратури вже направлено до суду обвинувальні акти щодо цілого ряду регіональних діячів, пов'язаних з придушенням мирних акцій протесту.

За його словами, це насамперед стосується голови Запорізької обласної ради В. Межейка і екс-голови Запорізької ОДА О. Пеклушенка. Також направлено до суду обвинувальний акт щодо заступника начальника УМВС України в Сумській області А. Мальованого.

А прокуратурою Дніпропетровської області, підкреслює генпрокурор, повідомлено про підозру колишніх - заступника начальника ГУМВС України в області С. Третякова та голову обласної ради Є.Удода.

Нагадаємо, нікого досі ще не притягнули до відповідальності за події Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram