ГоловнаЕкономікаДержава

Рівень держборгу перевищить 60% ВВП 2014 року навіть без траншу МВФ, - Белан

Такий рівень держборгу дозволить Росії вимагати дострокового погашення облігацій на $3 млрд

Рівень держборгу перевищить 60% ВВП 2014 року навіть без траншу МВФ, - Белан
Фото: www.dragon-broker.com

Держборг України (прямий і гарантований) зріс у вересні на 6,9% щодо серпня (+ $4,8 млрд) до $74 млрд, повідомляла прес-служба Міністерства фінансів. Загальний борг від початку року додав 1,7%, або $1,2 млрд. Мінфін розраховує, що вже на кінець вересня рівень держборгу становив 65% прогнозованого ВВП на 2014 рік (торік держборг становив 40% ВВП).

"Зростання держборгу у вересні було викликано декількома факторами: надходженням кредитів від міжнародних фінансових організацій у розмірі $2,1 млрд (у тому числі $1,4 млрд від МВФ), випуском облігацій внутрішньої держпозики на суму 26 млрд грн (еквівалент $2 млрд) для рекапіталізації державної нафтогазової монополії "Нафтогаз України", а також зміцненням офіційного курсу гривні до 12,95/$ до кінця місяця (з 13,6/$ на кінець серпня), що стало причиною збільшення гривневих зобов'язань у доларовому еквіваленті", - коментує статистику Олена Белан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.

Динаміка держборгу до кінця року залежатиме від подальших надходжень від офіційних кредиторів, темпи яких, судячи з усього, будуть повільнішими, ніж ми спочатку очікували.

Прес-секретар МВФ заявив минулого тижня, що наступний кредитний транш для України в розмірі $2,8 млрд можуть відкласти до початку 2015 року у зв'язку з тим, що завершення чергового перегляду програми залежить від формування нового уряду після парламентських виборів 26 жовтня.

"Ми вважаємо, що якщо наступний транш МВФ буде затримано, фінансування від інших офіційних кредиторів також буде відкладено. Таким чином, рівень держборгу України на кінець року може бути істотно нижчий від нашого поточного прогнозу $79 млрд (75% ВВП), який передбачає надходження офіційного фінансування в сумі $4 млрд до кінця року. Водночас, показник держборгу на кінець 2014 року навряд чи знизиться нижче від граничного рівня 60% ВВП, зазначеного в проспекті емісії "російських" єврооблігацій на суму $3 млрд", - говорить Белан.

Нагадаємо, валовий зовнішній борг України (і державні, і корпоративні зобов'язання) перевищить розмір ВВП у 2014 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram