ГоловнаЕкономікаДержава

Ефективній роботі ОПК заважає бюрократія Міноборони, - експерт

Екс-заступник голови "Укроборонпрому" запропонував позбутися фірм-посередників

Ефективній роботі ОПК заважає бюрократія Міноборони, - експерт
Фото: Дмитрий Неймырок/most-kharkov.info

Паперова тяганина, непрозорі схеми продажу майна і підгодовані фірми-посередники - все це заганяє українську "оборонку" в глухий кут. Про це сказав Максим Глущенко, екс-заступник концерну "Укроборонпром", в інтерв'ю газеті "Сегодня".

Глущенко вважає, що перш за все необхідно впорядкувати взаємовідносини підприємств концерну з Міністерством оборони.

"Працюючи в "Укроборонпромі", я намагався зробити це, наприклад, виключивши з процесу посередників - ті занадто дорого коштують державі. Жодної реальної додаткової вартості вони не створюють, лише акумулюють всю дельту прибутку. Купили дешевше - продали дорожче - прибуток по кишенях", - розповідає експерт.

Безліч зловживань стосується продажу надлишкового майна Міноборони, вважає Глущенко. Насамперед мова йде про штучно занижені ціни, які від ринкових можуть відрізнятися в десятки разів. Але на співпрацю з державними спецекпортерами Міноборони не йде, віддаючи перевагу продажу зброї і техніки посередникам.

Крім того сам процес продажу настільки зарегульовано бюрократичними процедурами, що вся ця паперова тяганина дозволяє здійснювати непрозорі операції.

Глущенко вказує і на те, що давно вже слід скоротити розмір агентських виплат за кордоном при продажу озброєння на зовнішньому ринку, які часом можуть сягати половини від суми контракту. "Валютний виторг має залишатися в Україні і направлятися на розвиток ОПК. Треба поставити надійний захист від схем виведення грошей на офшорні рахунки конкретних чиновників", - зазначив Глущенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram