ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ та банкіри узгодили курс 12,5 грн/дол.

Гонтарєва вважає, що обвал гривні викликаний виключно панікою

НБУ та банкіри узгодили курс 12,5 грн/дол.
Фото: Макс Левин

Національний банк та голови 40 найбільших українських банків погодили курс гривні на рівні 12,5 грн/дол.

Про це сказала голова НБУ Валерія Гонтарєва, пише "Інтерфакс-Україна".

"Уже найближчими днями досягнемо того рівня, який ми погодили з банками на сьогоднішній день. Рівень, до якого буде рухатися курс - це 12,5 грн/дол.", - заявила вона.

На її думку, коливання курсу останнім часом були "божевільною волатильністю", яка не відповідає жодному поняттю гнучкості курсу. "Нацбанк не тільки не йде з ринку, але прийматиме дуже активну участь. Щоб мінімальні панічні настрої, які бувають на ринку, і мінімальні суми, на яких бувають такі сплески, які не вели весь ринок в абсолютно неправильне розуміння цілей", - додала Гонтарєва.

За її словами, істотних факторів для таких коливань курсу немає, і обумовлені вони виключно панічними настроями.

Голова НБУ пообіцяла подальші вербальні та грошові інтервенції. "Але ми хочемо все це робити, побудувавши правильний інститут маркет-мейкерів, побудувавши ринок таким чином, щоб ми могли нівелювати в майбутньому подібні панічні стани, в які наш ринок став дуже часто входити на дуже незначних обсягах", - пояснила голова НБУ.

Гонтарєва також розповіла, що Нацбанк в рамках підтримки гривні вирішив з 2 вересня уп'ятеро посилити вимоги до відкритої валютної позиції банків (розбіжність вимог банку у валюті над зобов'язаннями) - з 5% до 1% регулятивного капіталу. У короткостроковій перспективі це забезпечить надходження на ринок додаткової валюти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram