ГоловнаЕкономікаБізнес

Єдиним претендентом на "Сумихімпром" була компанія Фірташа, - джерело

Аукціон не відбувся через порушення прав конкуруючої фірми

Єдиним претендентом на "Сумихімпром" була компанія Фірташа, - джерело
Фото: tsn.ua

ФДІ скасував запланований на 12 червня аукціон з продажу 5% і 2,2% акцій ПАТ "Сумихімпром" через порушення прав інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест". Якби він відбувся, то ці акції дісталися б компанії бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це пише УНІАН з посиланням на інформованого оператора інвестиційного ринку.

Єдиним учасником цього конкурсу мало стати ТОВ "Будброк", що входить до бізнес-імперії Фірташа. В інтересах цієї фірми від участі в приватизаційному аукціоні відсторонили компанію "Бізнес-Інвест".

"На відміну від заявки "Бізнес-Інвесту", заявка "Будброк" на участь у приватизаційному аукціоні з продажу акцій "Сумихімпром" була прийнята. У разі, якби приватизаційний аукціон відбувся, "Будброк" був би єдиним претендентом на купівлю пакетів акцій "Сумихімпрому". З витікаючими з цього наслідками - відсутністю конкуренції й низькою ціною пакетів акцій, які продавалися. "Будброк" - це структура, діяльність якої контролює Дмитро Фірташ. На це вказує той факт, що у власності "Будброка" знаходяться пакети акцій "Чернігівгазу", "Чернівцігазу", "Рівнегазу", "Вінницягазу", "Івано-Франківськгазу", "Волиньгазу", "Закарпатгазу", "Львівгазу". Загальновідомо, що всі ці газорозподільні компанії контролюються Фірташем", - повідомило джерело.

Однак запланований аукціон з продажу акцій "Сумихімпром" було скасовано Фондом державного майна (наказ №1599 від 11 червня 2014 року) через порушення прав "Бізнес-Інвест", допущених посадовими особами організатора торгів - "Східно-Європейської фондової біржі" (афільована з компаніями, контрольованими Фірташем).

"Сумихімпром" - енергохімічне підприємство, що виробляє двоокис титану, мінеральні добрива, сірчану і фосфорну кислоти, залізо-оксидні пігменти і коагулянти. Підприємство займає перше місце в Україні з виробництва комплексних і суперфосфатних добрив, друге місце з випуску двоокису титану. Підприємство входить в першу п'ятірку найбільших експортерів хімічної продукції. 100% акцій ПАТ "Сумихімпром" знаходяться у власності держави. Починаючи з 2010 року, підприємство управляється менеджерами DF Group (компанія, що об'єднує хімічні активи Фірташа).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram