ГоловнаЕкономікаБізнес

Тігіпко: Кабмін не обмежуватиме експорт зерна

В уряді обіцяють дати аграріям заробити.

Тігіпко: Кабмін не обмежуватиме експорт зерна
Фото: Макс Левин

Уряд не має наміру вводити квоти чи заборону на експорт зерна з України.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. "Жодних розмов про введення квот або заборони на експорт не ведуть. Я вважаю, це було б украй негативним кроком", - наголосив він.

"Ми мали далеко не найкращий рік за обсягами, і треба дати виробникам скористатися високими цінами на зовнішніх ринках, вони повинні компенсувати свої втрати врожайності", - додав чиновник.

При цьому Тігіпко назвав спекулятивними розмови про можливе введення заборони на зерновий експорт. "Якщо їх не ведуть на рівні уряду, отже, вони, вочевидь, спекулятивні", - зазначив він.

Нагадаємо, учасники зернового ринку стверджують, що з Мінагрополітики було досягнуто усної домовленості про те, що з середини листопада трейдери призупинять експорт пшениці на користь фуражного зерна, в першу чергу кукурудзи.

Таке рішення пов'язане з тим, що у другій декаді листопада буде досягнуто обумовленого з трейдерами ліміту на вивезення пшениці (близько 5 млн тонн) і підвищувати його в МінАПК поки не планують.

Станом на 16 жовтня експорт зерна з України становив 7,1 млн тонн, із них пшениці - 3,565 млн тонн (2,896 млн тонн продовольчої пшениці). У минулому сезоні обсяг експорту зерна з України становив 21,8 млн тонн порівняно з 12,8 млн тонн у сезоні 2010-2011 років. Експорт пшениці тоді становив 5,17 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram