ГоловнаЕкономікаБізнес
Спецтема
Выборы президента США

Ромні позбувся акцій "Газпрому" і "Яндекса"

Кандидат у президенти США славиться своєю жорсткою позицією до Росії.

Ромні позбувся акцій "Газпрому" і "Яндекса"
Митт Ромни
Фото: EPA/UPG

Мітт Ромні, кандидат у президенти США від Республіканської партії, незадовго до початку виборчої кампанії, в серпні-вересні 2011 року, позбувся акцій "Газпрому" і "Яндекса".

Як пише "Голос Америки", про це свідчать податкові документи Ромні, оприлюднені його штабом.

Значна частина статку Ромні, який оцінюється в $250 млн, була вкладена в іноземні компанії через "сліпий траст".

За словами Мішель Девіс, співробітниці передвиборного штабу Ромні, відомого своєю жорсткою позицією щодо Росії, розпорядник трасту таким чином приводить капіталовкладення кандидата у відповідність з його політичними поглядами.

Крім того, 2011 року "сліпий траст" Ромні продав акції китайського аналога YouTube - Youku. Цю компанію звинувачують у потуранні відеопіратству.

2011 року в інвестпортфелі Ромні знаходилися акції багатьох інших іноземних компаній, включаючи китайський нафтовий гігант CNOOC, японську Toyota, німецький Volkswagen і швейцарський банк Credit Suisse.

Управління активами за принципом "сліпого трасту" передбачає, що спеціально найнятий керівник розпоряджається ними на свій розсуд. При цьому він не має права надавати власнику інформацію про свої рішення та про перебіг процесу управління. Власник активів може оцінювати керівника тільки за фінансовими показниками. Таким чином чиновники в багатьох західних країнах уникають звинувачень в конфлікті інтересів.

Водночас сам Ромні називав "сліпі трасти" "старими хитрощами", тому що "ви завжди можете сказати їм, що можна робити, а що не можна".

Нагадаємо, що, згідно з декларацією про доходи Ромні, 2011 року він заробив $13 млн, з яких сплатив $1,9 млн податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram