ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко шокований обсягами імпорту машин в Україні

Країна закриється від старого мотлоху.

Порошенко шокований обсягами імпорту машин в Україні
Фото: investigator.org.ua

Міністр економіки Петро Порошенко вважає надмірним обсяг імпорту продукції машинобудування в Україну.

"Є цифра, яка мене шокує, - нині 90% продаваної в Україні продукції машинобудування імпортного походження. І це незважаючи на те, що маємо власні розвинені потужності", - заявив він в інтерв'ю "КоммерсантЪ-Украина".

Він зазначив, що в нинішніх умовах українське машинобудування - автопром, виробництво сільгосптехніки та електроніки - потребує підтримки з боку держави. "Там, де в рамках СОТ ми можемо захистити наш ринок, я буду використовувати механізми перешкоджання ввезення непотребу, який постачають за безцінь і шкодить нашій екології. Наприклад, через неякісну сільськогосподарську техніку відбувається втрата 30% врожаю. Ми пропонуємо рівні умови для імпортерів нової техніки. Але якщо ти завозиш 8-річну техніку, то від неї користі не буде - вона псує землю", - зазначив Порошенко, додавши, що його відомство виступає за підвищення ввізних ставок на таку техніку.

Нагадаємо, зменшення виробництва в українському машинобудуванні в січні-серпні становило 2,5%, причому тільки в серпні падіння було майже 14%.

Водночас в січні-липні швидкими темпами зростали обсяги імпорту продукції машинобудування. Так, поставки механічних та електричних машин зросли на 15% (до $7 млрд), транспортних засобів - більш ніж на 50% (до $5 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram